Gazpacho

Gazpacho

Zdjęcie - Gazpacho - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Orzeźwiająca, zimna zupa rodem z Hiszpanii zwana Gazpacho.

Mówią, że istnieje tyle wersji tej zupy ile jest Hiszpanów, jedynym wspólnym składnikiem jest namoczona bułka, której dodaje się do zagęszczenia zupy i oczywiscie słodkie jak miód pomidory, ogrzane południowym słońcem.

Gazpacho zawsze kojarzy mi się o niezwykłym klimacie kraju, z którego pochodzi.

 

Składniki na gazpacho:

600 g swieżych dojrzałych pomidorów

2 bagietki lub bułki

1 zielony ogórek

2 papryki /czerwona i zielona/

2 ząbki czosnku

2 łyżki octu winnego

3 łyżki oliwy z oliwek

pieprz, sól do smaku

Zdjęcie - Gazpacho - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie gazpacho:

Bagietkę namoczyć w zimnej wodzie.

Pomidory przekroić na ćwiartki i usunąć pestki.

Ogórek obrać ze skórki i wydrążyć miąższ z pestkami, następnie pokroić w kostkę.

Papryki oczyscić z pestek i pokroić w grubą kostkę.

Czosnek obrać i zmiażdżyć.

Wszystkie składniki zmiksować i dodać oliwę i ocet.

Przetrzeć przez sito i schłodzić.

Przyprawić solą i pieprzem.

Gazpacho podawać z kostkami lodu i grzankami usmażonymi na oliwie.

Zdjęcie - Gazpacho - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego !

Kategorie przepisów