Galette z wiśniami
Moją wisieńką na torcie w tym tygodniu jest dla Was przepis na Galette z wiśniami. Ciekawe co na ten temat mieliby do powiedzenia mieszkańcy Twin Peaks ?
Galette z wiśniami
Ciasto:
- 180 g mąki pszennej
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 120 g zimnego masła
- żółtko
- szczypta soli
Nadzienie:
- 600 g wiśni z pestkami
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- gałązka rozmarynu
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + łyżka wody
Wierzch:
- białko
- 4 łyżki płatków migdałowych
- Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, żółtko, szczyptę soli i posiekane zimne ciasto. Wyrabiamy krótko, do połączenia składników w zgrabną kulę.
- Wkładamy ją na godzinę do lodówki lub na 30 minut do zamrażalnika.
- W tym czasie drylujemy wiśnie, wrzucamy je do rondla, dodajemy cukier i posiekany rozmaryn. Podsmażamy ok. 5 minut, aż wiśnie puszczą sok.
- Do mąki ziemniaczanej dodajemy zimną wodę i mieszamy. Następnie wlewamy 2-3 łyżki gorącego soku z wiśni i wlewamy wymieszaną miksturę do rondla z wiśniami. Mieszamy i podsmażamy 2 minuty, aż powstanie gęsty kisiel. Studzimy.
- Schłodzone ciasto przekładamy na pergamin oprószy mąką. Wałkujemy na zgrabne koło. Można dodatkowo za pomocą noża obrysować np. talerz, ja wybrałam taki o średnicy 29 cm.
- Ciasto posypujemy płatkami migdałowymi, zostawiamy ranty 3 cm puste. Na środek wykładamy wiśnie. Brzegi ciasta zbieramy ku środkowi i je zaginamy. Smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy płatkami migdałowymi.
- Galette pieczemy przez 25 minut w 200 stopniach.
- Po upieczeniu serwujemy z lodami.