Galaretkowe „Ptasie Mleczko”
Ptasie Mleczko z galaretki, galaretkowe pianki, puszki z galaretki – każde z tych określeń opisuje banalnie prosty deser, który pokochają nie tylko Ci najmłodsi, gwarantuję 🙂
Pokazałam wczoraj tę piankę na Instagramowej relacji i dosłownie zasypaliście mnie pytaniami na jej temat 🙂
Do przygotowania galaretkowego Ptasiego Mleczka potrzebne Ci będą jedynie galaretki i gorąca woda. Tak, ten pyszny i niedrogi deser przygotujesz tylko z 2 składników!
Oczywiście jest to bazowa wersja, którą można rozbudowywać. Myślę, że fajnie sprawdzą się herbatniki na spód; być może drobne owoce i galaretka przygotowana w tradycyjny sposób na wierzch również? Mam nadzieję, że nie byłoby w tej wersji za „ciężko” dla delikatnego, piankowego spodu. Można też przygotować deser z dwóch kolorów galaretek, a nawet dodać do niego startą czekoladę – ten ostatni pomysł wykorzystany został właśnie na blogu niebonatalerzu, gdzie zobaczyłam ten fantastyczny, prosty deser 🙂
Polecam!
Składniki na galaretkowe „Ptasie Mleczko”
- 4 op. galaretki np cytrynowej
- 500 ml wody
Przygotowanie galaretkowego „Ptasiego Mleczka”:
Galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody. Dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia. Odstawiamy do przestudzenia.
Lekko tężejącą galaretkę (kiedy zacznie nabierać „kisielowatej” konsystencji) przelewamy do misy miksera i miksujemy przez około 10 minut na wysokich obrotach, aż do uzyskania pianki (ja ubijałam robotem planetarnym, być może przy użyciu miksera o mniejszej mocy trzeba będzie wydłużyć miksowanie o około 5 minut).
Gotową piankę przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę (użyjcie mniejszej lub większej, w zależności od tego jak wysokie pianki chcecie otrzymać). Odstawiamy na około 2 godziny do schłodzenia.
Aby ułatwić sobie krojenie pianek należy co jakiś czas przelewać nóż wrzącą wodą i przecierać go ściereczką.
Polecam również przepis na Sałatkę Gyros z mięsem mielonym