Galaretki mięsne
Składniki:
- 2 golonki
- 2 ćwiartki z kurczaka
- 2 marchewki pokrojone w krążki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka liści laurowych
- puszka kukurydzy
- puszka zielonego groszku
- 3 jajka ugotowane na twardo
- sól,pieprz
- żelatyna
Golonkę i włoszczyznę zalać zimną wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy, lekko posolić i popieprzyć, po 1h dołożyć kurczak, gotować aż mięso zmięknie. Wyjąć wszystko z rosołu, warzywa oprócz marchewki wyrzucić, z mięsa usunąć kości, ja usuwam skórę z kurczaka a z golonki zostawiam (kwestia gustu), mięso pokroić na kawałki. Rosół można sklarować żeby ładnie wyglądał. Mięso, marchewkę, groszek, kukurydzę, jajko układać w miseczkach i zalewać rosołem z rozpuszczoną żelatyną według przepisu z opakowania.
Podobne wpisy Galaretki mięsne