Frykadelki z włoską kapustą
Kto nie lubi mielonych? Proste, szybkie danie do przygotowania. Dziś przedstawiam przepis, który możesz dołączyć do swoich ulubionych.
Pyszne, pulchne i pachnące aromatyczną kapustą kotleciki. Świetne i z kartofelkami i z pieczywem.
Składniki:
1/2 kapusty włoskiej lub 1 mała
400 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
2 jajka
100 g bułki tartej
1/4 szklanki śmietany
suszone oregano
mielona papryka
mielony kminek - opcjonalnie
olej do smażenia
Wykonanie:
- kapustę oczyścić ze zwiędłych liści, pokroić na cząstki i włożyć na kilka minut do garnka z osoloną wodą. Kapuste odcedzić, ostudzić, następnie wyciąć głąb i pokroić w małą kostkę
- mięso przełożyć do miski, wbić jajka, dodać bułkę taratą, śmietanę i pokrojoną kapustę. Przyprawić do smaku, solą, pieprzem, kminkiem i papryką oraz oregano. Dokładnie wyrobić
- z mięsnej masy formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażycćna rozgrzanym oleju 7 minut, często obracając
- podawać z ziemniaczkmi z wody i ulubiona surówką