Frittata ze szparagami i boczkiem
Frittata ze szparagami i boczkiem to propozycja śniadaniowa na leniwy sobotni poranek.
Fritatta ze szparagami i boczkiem
- 7 szparagów zielonych
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 3 plastry ( podłużne ) boczku wędzonego
- 5 plasterków rolady koziej
- 6 jajek
- 1 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
Cebulę obieramy i kroimy piórka, czosnek obieramy i drobno kroimy. Szparagi płuczemy pod wodą i kroimy w cienkie plasterki, główki odkładamy osobno. Na patelni rozgrzewamy olej, podmażamy czosnek, po chwili dodajemy cebulę i boczek, po kilku minutach dodajemy pokrojone szparagi bez główek. Smażymy całość ok. 5 minut, co chwilę mieszając. Jajka wybijamy do miski i dokładnie mieszamy. Jajka wylewamy na patelnię. Na jajkach układamy główki szparagów oraz pokruszoną roladę kozią. Zmniejszamy gaz pod patelnią i przykrywamy patelnię pokrywką. Smażymy koło 10 minut aż jajka się zetną. Podajemy gorące. Smacznego !