Frittata z karczochami
Szybka w zrobieniu i pyszna. W sam raz na kolację lub późny obiad.
6 jaj
słoiczek karczochów w oliwie
opakowanie sera ricotta
100 gram pecorino
2 szalotki pokrojone w piórka
natka
kurki
estragon lub tymianek
pieprz i sól do smaku
Jaja rozbijamy do miski i ubijamy lekko z ricottą i pecorino za pomocą trzepaczki. Wyjmujemy karczochy ze słoika. Oliwy nie wyrzucajmy. Można ją wykorzystać do sałat. Oliwę z karczochów wlej na patelnię ok 1 łyżki. Uduś szalotkę. Lekko wystudzoną dodaj do masy jajecznej. Rozgrzej patelnię ponownie z odrobiną oliwy, wlej całość na wierzchu układając karczochy, posypując estragonem lub tymiankiem i kurki. Smażyć na średnim ogniu aż całość się zetnie, a frittata zacznie odchodzić od brzegów. Następnie odwróć ją za pomocą talerza i smaż z drugiej strony kilka ok 3-4 minut. Posyp natką lub szczypiorkiem. Mój syn dodaje ketchup.