Frappe, czyli mrożona kawa

Frappe, czyli mrożona kawa

Zdjęcie - Frappe, czyli mrożona kawa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Nie wiem jak to się stało, ale przez tyle lat prowadzenia bloga nie udało mi się wrzucić przepisu na kawę, którą bardzo często robię.
Cafe Frappé , czyli grecka mrożona kawa idealna na upały.
Podobno została przypadkowo wynaleziona w Grecji, przez pracownika pewnego koncernu, który nie posiadając wrzątku wymieszał kawę z zimną wodą. I tak oto powstał napój, który stał się szlagierem wszystkich greckich kawiarni.

Frappe

/ składniki na 2 kawy/

- 3 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 200 ml mleka (używam mleka 2 lub 3,2%)
- 300 ml zimnej wody
- 1 łyżeczka syropu z agawy (można zastąpić cukrem lub płynnym miodem)
- 4-5 kostek lodu


Moją kawę przygotowuję w blenderze.
Do kielicha blendera wlewam wodę, mleko, syrop z agawy, dodaję kawę oraz kostki lodu. Zamykam wieczko i miksuję przez kilkadziesiąt sekund na najwyższych obrotach.
W ten sposób otrzymuję pyszną kawę z dużą ilością pianki.
Przelewam ją do szklanek i podaję ze słomkami.

Na zdrowie! :-)


Zdjęcie - Frappe, czyli mrożona kawa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Frappe, czyli mrożona kawa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Śledź mój profil na Facebooku i Instagramie!
______________________________♥___________________________

Kategorie przepisów