Frappe, czyli mrożona kawa
Nie wiem jak to się stało, ale przez tyle lat prowadzenia bloga nie udało mi się wrzucić przepisu na kawę, którą bardzo często robię.
Cafe Frappé , czyli grecka mrożona kawa idealna na upały.
Podobno została przypadkowo wynaleziona w Grecji, przez pracownika pewnego koncernu, który nie posiadając wrzątku wymieszał kawę z zimną wodą. I tak oto powstał napój, który stał się szlagierem wszystkich greckich kawiarni.
Frappe
/ składniki na 2 kawy/
- 3 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 200 ml mleka (używam mleka 2 lub 3,2%)
- 300 ml zimnej wody
- 1 łyżeczka syropu z agawy (można zastąpić cukrem lub płynnym miodem)
- 4-5 kostek lodu
Moją kawę przygotowuję w blenderze.
Do kielicha blendera wlewam wodę, mleko, syrop z agawy, dodaję kawę oraz kostki lodu. Zamykam wieczko i miksuję przez kilkadziesiąt sekund na najwyższych obrotach.
W ten sposób otrzymuję pyszną kawę z dużą ilością pianki.
Przelewam ją do szklanek i podaję ze słomkami.
Na zdrowie! :-)
Śledź mój profil na Facebooku i Instagramie!
______________________________♥___________________________