Fondant czekoladowy – lava cake

Fondant czekoladowy – lava cake

Fondant czekoladowy, znany też jako lava cake to jeden z najbardziej zjawiskowych deserów, który wszyscy uwielbiają. Trudno jest się dziwić, gdyż to płynące ciasto czekoladowe ma w sobie coś szalenie pociągającego. To niezwykle efektowny deser, bardzo popularny w wielu restauracjach. Jednakże przygotowanie go w domu jest szalenie proste i nie wymaga absolutnie żadnych zdolności cukierniczych, co zawsze udowadniam uczestnikom moich warsztatów kulinarnych, którzy go uwielbiają. 😉 Taki fondant czekoladowy będzie perfekcyjnym zwieńczeniem romantycznej kolacji. Dlatego gorąco polecam go na specjalne okazje. Chociaż oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby upiec lava cake bardziej spontanicznie, gdy przyjdzie nam ochota na coś słodkiego, co nie wymaga wiele pracy. Gorąco polecam ten deser wszystkim czekoladoholikom.

Fondant czekoladowy to banalnie proste ciasto z zaledwie kilku składników: czekolady, masła, jajek, cukru oraz odrobiny mąki. Deser ten bardzo przypomina brownie, jednakże przez dużą zawartość tłuszczu i krótki czas pieczenia daje nam zjawiskowy efekt płynącej czekolady po przekrojeniu. Do jego przygotowania warto wybrać dobrej jakości deserową czekoladę o minimalnej zawartości kakao 60%. Roztapiamy ją najpierw w kąpieli wodnej wraz z masłem oraz cukrem, a następnie łączymy z jajkami oraz mąką. Aby lava cake faktycznie było płynne w środku, koniecznie należy dokładnie przestrzegać proporcji i odważyć również jajka. Tutaj każdy gram ma znaczenie.

Najtrudniejszym etapem w przygotowaniu tego płynącego ciastka czekoladowego jest dobranie odpowiedniego czasu pieczenia. Tutaj wiele zależy od wybranej foremki. Dla tej o średnicy 5 cm odpowiednie będzie 8 minut, dla nieco większych o średnicy 8 cm deser musi spędzić 10 minut w piekarniku. Z podanych poniżej proporcji wychodzą cztery desery o średnicy 8 cm lub osiem deserów o średnicy 5 cm. Najłatwiej poznać, czy lava cake jest już gotowe, obserwując jego boki oraz wierzch, które mają być już ścięte, jednakże środek po dotknięciu palcem ma być sprężysty. Po upieczeniu fondant czekoladowy musi chwilę odpocząć, zanim szybkim ruchem przełożymy go na talerz. Inaczej może nam się zjawiskowo rozlać po talerzu bez nakrojenia łyżeczką. 😉 Ja zwykle daję mu około 5 minut, a gdy gorąca foremka, w której się piekł, pozwala już się dotknąć, to wyjmuję go na talerz. Deser podajemy od razu po upieczeniu. Niestety, gdy już wystygnie, środek przestanie być płynny i będzie przypominał bardziej brownie. Ciasto na fondant można jednak przygotować zawczasu i trzymać np. w rękawie cukierniczym do momentu przełożenia go do foremek.

Do przygotowania lava cake polecam użyć aluminiowych foremek na babeczki. Wtedy najłatwiej wyjąć gotowe ciastko z formy. Wystarczy je jedynie posmarować grubą warstwą miękkiego masła. Jeśli nie uda Wam się ich zdobyć, to sprawdzą się również ceramiczne kokilki, jednakże je poza posmarowaniem masłem, należy również oprószyć mąką.

Fondant czekoladowy nie potrzebuje specjalnego anturażu, gdyż sam w sobie jest wyjątkowym deserem. Jednakże polecam podać go ze świeżymi owocami, które świetnie komponują się ze słodkim ciastkiem. Ponadto dobrymi dodatkami do lava cake będą lody, bita śmietana, czy coulis owocowe. Gotowe ciastko można oprószyć również cukrem pudrem lub kakao. Zróbcie koniecznie to płynące ciasto czekoladowe i zaskoczcie wyjątkowym deserem Waszych gości!

Zdjęcie - Fondant czekoladowy – lava cake - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Fondant czekoladowy – lava cake

Ilość porcji: 4-8
Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 15 minut 15 minut

Składniki na fondant czekoladowy:

  • 200 g gorzkiej czekolady (60-70% kakao)
  • 160 g masła
  • 150 g cukru
  • 50 g mąki pszennej
  • 270 g jajek (około 5 szt. rozmiaru L)

Jak zrobić fondant czekoladowy:

  1. Czekoladę oraz masło posiekaj.
  2. Przygotuj kąpiel wodną i do miski nad gotującą się wodą wrzuć czekoladę, masło oraz cukier. Gdy składniki się roztopią, zestaw miskę znad garnka i odstaw na ok. 5 minut do przestudzenia.
  3. Do czekoladowej masy dodaj najpierw jajka i szybko wymieszaj przy pomocy rózgi. Kolejno wsyp mąkę i ponownie wymieszaj do połączenia.
  4. Przygotuj 4 kokilki o średnicy 8 cm (lub 8 kokilek o średnicy 5 cm) i wysmaruj je miękkim masłem oraz podsyp mąką, strzepując jej nadmiar. Możesz również użyć aluminiowych foremek do babeczek – wtedy wystarczy wysmarować je masłem.
  5. Czekoladową masę wlej do foremek, zostawiając 5 mm odstępu od rantu i piecz przez 10 minut (lub 8 minut w przypadku 5 cm foremek) w piekarniku nagrzanym do 180°C.
  6. Lava cake wyjmij z piekarnika i odstaw na kilka minut do przestudzenia. Następnie obróć do góry dnem bezpośrednio na talerzu i od razu podawaj, póki jest ciepły, a masa czekoladowa płynna w środku.
  7. Deser możesz udekorować świeżymi owocami, świeżą miętą, cukrem pudrem, gałką lodów, czy bitą śmietaną.

Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_squareZdjęcie - Fondant czekoladowy – lava cake - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów