Foccacia dekorowana warzywami

Foccacia dekorowana warzywami

Zdjęcie - Foccacia dekorowana warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na zaczyn drożdżowy:
  • 60 ml ciepłej wody 
  • 10 g drożdży
  • 2 łyżki mąki
  • ½ łyżeczki cukru 
Składniki na ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju Kujawski 3 ziarna 
  • warzywa i zielenina do dekoracji

Zdjęcie - Foccacia dekorowana warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Przygotowanie:

Składniki na zaczyn łączymy i odstawiamy do wyrośnięcia na 25 min.

Gdy zaczyn jest już gotowy, łączymy go ze składnikami na ciasto i wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 min.

Blaszkę skropioną olejem wykładamy papierem do pieczenia i układamy rozwałkowane ciasto. Zostawiamy na 40 min. do wyrośnięcia. Następnie robimy wgłębienia palcami i polewamy obficie olejem.

Układamy z warzyw, oliwek i zieleniny wzór.

Pieczemy 25 min. w temperaturze 220℃.

Kategorie przepisów