Foccacia dekorowana warzywami
            
Składniki na zaczyn drożdżowy:
- 60 ml ciepłej wody
 - 10 g drożdży
 - 2 łyżki mąki
 - ½ łyżeczki cukru
 
- 250 g mąki pszennej
 - 100 ml ciepłej wody
 - 1 łyżeczka soli
 - 1 łyżka oleju Kujawski 3 ziarna
 - warzywa i zielenina do dekoracji
 
Przygotowanie:
Składniki na zaczyn łączymy i odstawiamy do wyrośnięcia na 25 min.
Gdy zaczyn jest już gotowy, łączymy go ze składnikami na ciasto i wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 min.
Blaszkę skropioną olejem wykładamy papierem do pieczenia i układamy rozwałkowane ciasto. Zostawiamy na 40 min. do wyrośnięcia. Następnie robimy wgłębienia palcami i polewamy obficie olejem.
Układamy z warzyw, oliwek i zieleniny wzór.
Pieczemy 25 min. w temperaturze 220℃.