Focaccia
Zawsze chciałam ją zrobić. Pachnie Włochami, smakuje po włosku, pięknie się nazywa. Ta jest pierwszą jaką zrobiłam i na pewno nie ostatnią. Przepis na focaccię znalazłam u Dorotki. Do mojej focacci dodałam suszone pomidory, zielone oliwki, cebulkę dymkę, suszone zioła oraz troszkę szynki. Bardzo nam smakowała !
Składniki:
*350 g mąki pszennej chlebowej (dałam zwykłą pszenną)
*pół łyżeczki soli
*7 g drożdży instant
*210 ml letniej wody
*1 łyżka oliwy
Na wierzch (dowolnie): świeże zioła, oliwki, cebula, sól morska, pieprz.
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto, powinno być miękkie i elastyczne. Zagniatać mikserem z przystawką do ciasta drożdżowego (hakiem) lub ręcznie, kilka minut. Przykryć, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, by podwoiło objętość.
Po godzinie ponownie zagnieść, przez chwilę. Rozwałkować na średnicę około 25 cm. Wyłożyć na blachę oprószoną mąką i odstawić na 20 minut do napuszenia (powinno podwoić objętość). Po tym czasie kciukiem zrobić mocne wgłębienia w cieście, odstawić na 10 minut.
Delikatnie spryskać oliwą, wyłożyć oliwki, cebulę, zioła, itp.
Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC. Lekko ostudzić na kratce i podawać ciepłą.
Smacznego :)