Focaccia z kurkami

Focaccia z kurkami

Zdjęcie - Focaccia z kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W dobrej pizzy wszystko jest fantastyczne, zarówno sos, wybrane składniki, roztopiony ser, jak i ciasto. Czasem mam problem, by zdecydować, czy wolę pizzę cienką i chrupiącą, czy z bardziej puszystym ciastem. W ostateczności zazwyczaj wybieram pizzę na spodzie cienkim, a puszystą wersję zostawiam na focaccię.

Ten włoski chlebek ma wiele wspólnego z pizzą, łączy je przede wszystkim ciasto. Z wierzchu chlebka można również umieścić apetyczne składniki, jednak rezygnujemy tutaj z sosu.

Z okazji rozpoczęcia września, postanowiłam upiec focaccię w jesiennej odsłonie, czyli z kurkami. Dodatkowo na cieście znalazły się listki świeżego tymianku, gruboziarnista sól morska oraz kolorowy pieprz.

Focaccia wyszła boska, coś czuję, że szybko będzie z niej powtórka, a następnym razem położę jeszcze więcej kurek :)

Zdjęcie - Focaccia z kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Focaccia z kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Focaccia z kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

5.0 z 1 ocen

Focaccia z kurkami Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godzina 45 minut Czas pieczenia: 15 minut Całkowity czas: 2 godziny

Porcje: 1

Składniki
  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 7 g suszonych drożdży instant (lub 14 g świeżych)
  • 320 ml letniej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1,5 łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru
  • garść kurek
  • listki świeżego tymianku
  • sól gruboziarnista, kolorowy pieprz

Instrukcja
  1. Mąkę przesiewamy do misy, mieszamy z suszonymi drożdżami, cukrem i solą. Stopniowo wlewamy letnią wodę, na zmianę z oliwą i zaczynamy wrabiać ciasto. Po ok. 6 minutach ciasto będzie dosyć gęste i lepkie. Przykrywamy je ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
  2. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką blat. Wałkujemy je lub rozciągamy palcami i przekładamy do formy (u mnie tortownica o średnicy 28 cm). Formę należy wcześniej posmarować tłuszczem np. łyżką oliwy.
  3. Rozprowadzamy w formie ciasto i wbijamy w nie umyte i osuszone kurki (można je również wcześniej podsmażyć z cebulką).
  4. Na cieście układamy również gałązki świeżego tymianku, sól gruboziarnistą i kolorowy pieprz. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple na 45 minut.
  5. W wyrośniętym cieście robimy palcami dziurki między składnikami. Rozgrzewamy piekarnik do 240 stopni.
  6. Chlebek pieczemy przez 15-17 minut, aż wierzch będzie rumiany.
  7. Focaccię podajemy na ciepło lub na zimno. Pasuje do niej Smakowita z oliwą z oliwek.

3.1.09

Kategorie przepisów