Focaccia z figami, cebulą i macierzanką

Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa, które w każdym regionie Włoch może wygląda inaczej, różny może też być czas przygotowania i wyrastania ciasta. Smaczny starter przed posiłkiem lub dodatek do innych potraw. Nam smakują wszystkie jego odmiany, nie widzimy też powodów, żeby się ograniczać w doborze dodatków :)

Dzisiejsza propozycja to pulchne ciasto z figami, cebulą cukrową i tymiankiem. Zwykła cebula biała lub czerwona też będzie dobra. Focaccia najlepiej smakuje na ciepło, można je podać z oliwą, pesto lub domowym sosem warzywnym. Na zimno będzie znakomitą bazą do kanapek... jak każde pieczywo :) .
Focaccia z figami i cebulą rewelacyjnie łączy się z pastami serowymi i mozzarellą, wystarczy dodać listek sałaty i smaczna kanapeczka gotowa :)

Zdjęcie - Focaccia z figami, cebulą i macierzanką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Porcje: forma o średnicy 26 cm Czas przygotowania: 170 - 210 minut
Składniki:
  • 450 g mąki,
  • 230 ml wody,
  • 200 g cebuli cukrowej lub czerwonej,
  • 120 ml oliwy,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 4 - 6 fig,
  • 10 g soli,
  • łyżeczka cukru,
  • 10 gałązek macierzanki lub tymianku,
  • oliwa,
  • sól.

Zdjęcie - Focaccia z figami, cebulą i macierzanką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zastawa Zakłady Ceramiczne "Bolesławiec" Sp. z o.o.
Przygotowanie:
  1. Drożdże wymieszać z cukrem i 3 łyżkami letniej wody. Mąkę wymieszać z solą, oliwą i pozostałą wodą, dodać drożdże, wyrobić ciasto (15 minut). Miskę posmarować oliwą, przełożyć ciasto, nakryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
  2. Cebulę pokroić w grube pióra (4 mm), posolić i skropić oliwą, wymieszać z porwanymi gałązkami macierzanki, odstawić.
  3. Ciasto ponownie wyrobić (5 minut) i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
  4. Formę posmarować oliwą lub wyłożyć natłuszczonym papierem, rozciągnąć ciasto, palcem lub widelcem zrobić wgłębienia, rozłożyć figi pokrojone na 2-4 części i rozsypać cebulę.
  5. Odstawić do wyrośnięcia na kolejne 40 minut lub pominąć ten etap i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 35 minut do zrumienienia w 200 stopniach na dole piekarnika z opcją grzania góra-dół.

Zdjęcie - Focaccia z figami, cebulą i macierzanką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Mini pizze pszenno-orkiszowe (pizzerinki)
1

Mini pizze pszenno-orkiszowe (…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Pizza z patelni
3

Pizza z patelni

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Pizza z powidłami śliwkowymi i kozim serem
1

Pizza z powidłami śliwkowymi i…

food² food²
Food Square

Mini pizze
1

Mini pizze

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Foccacia z winogronami i rozmarynem

Foccacia z winogronami i rozma…

food² food²
Food Square

Biała pizza z kurkami, boczkiem i cebulą
3

Biała pizza z kurkami, boczkie…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Przepisy z tych kategorii

Spaghetti bolognese (Ragù)
2

Spaghetti bolognese (Ragù)

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Czosnkowe grissini
1

Czosnkowe grissini

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Włoska babka Panettone

Włoska babka Panettone

napiecyku napiecyku
napiecyku

Minestrone z dynią i kaszą frikeh

Minestrone z dynią i kaszą fri…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Czarnogóra - Rizi-bizi (Risotto z groszkiem)

Czarnogóra - Rizi-bizi (Risott…

Itchy Feet Itchy Feet
Swędzące Stopy

Bakłażany à la parmigiana
1

Bakłażany à la parmigiana

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty