Focaccia z figami, cebulą i macierzanką
Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa, które w każdym regionie Włoch może wygląda inaczej, różny może też być czas przygotowania i wyrastania ciasta. Smaczny starter przed posiłkiem lub dodatek do innych potraw. Nam smakują wszystkie jego odmiany, nie widzimy też powodów, żeby się ograniczać w doborze dodatków :)
Dzisiejsza propozycja to pulchne ciasto z figami, cebulą cukrową i tymiankiem. Zwykła cebula biała lub czerwona też będzie dobra. Focaccia najlepiej smakuje na ciepło, można je podać z oliwą, pesto lub domowym sosem warzywnym. Na zimno będzie znakomitą bazą do kanapek... jak każde pieczywo :) .
Focaccia z figami i cebulą rewelacyjnie łączy się z pastami serowymi i mozzarellą, wystarczy dodać listek sałaty i smaczna kanapeczka gotowa :)
Porcje: forma o średnicy 26 cm Czas przygotowania: 170 - 210 minut
Składniki:
Zastawa Zakłady Ceramiczne "Bolesławiec" Sp. z o.o.
Przygotowanie:
Dzisiejsza propozycja to pulchne ciasto z figami, cebulą cukrową i tymiankiem. Zwykła cebula biała lub czerwona też będzie dobra. Focaccia najlepiej smakuje na ciepło, można je podać z oliwą, pesto lub domowym sosem warzywnym. Na zimno będzie znakomitą bazą do kanapek... jak każde pieczywo :) .
Focaccia z figami i cebulą rewelacyjnie łączy się z pastami serowymi i mozzarellą, wystarczy dodać listek sałaty i smaczna kanapeczka gotowa :)
Porcje: forma o średnicy 26 cm Czas przygotowania: 170 - 210 minut
Składniki:
- 450 g mąki,
- 230 ml wody,
- 200 g cebuli cukrowej lub czerwonej,
- 120 ml oliwy,
- 25 g świeżych drożdży,
- 4 - 6 fig,
- 10 g soli,
- łyżeczka cukru,
- 10 gałązek macierzanki lub tymianku,
- oliwa,
- sól.
Zastawa Zakłady Ceramiczne "Bolesławiec" Sp. z o.o.
Przygotowanie:
- Drożdże wymieszać z cukrem i 3 łyżkami letniej wody. Mąkę wymieszać z solą, oliwą i pozostałą wodą, dodać drożdże, wyrobić ciasto (15 minut). Miskę posmarować oliwą, przełożyć ciasto, nakryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
- Cebulę pokroić w grube pióra (4 mm), posolić i skropić oliwą, wymieszać z porwanymi gałązkami macierzanki, odstawić.
- Ciasto ponownie wyrobić (5 minut) i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
- Formę posmarować oliwą lub wyłożyć natłuszczonym papierem, rozciągnąć ciasto, palcem lub widelcem zrobić wgłębienia, rozłożyć figi pokrojone na 2-4 części i rozsypać cebulę.
- Odstawić do wyrośnięcia na kolejne 40 minut lub pominąć ten etap i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 35 minut do zrumienienia w 200 stopniach na dole piekarnika z opcją grzania góra-dół.