Focaccia z bakłażanem
Dzisiejszy dzień jest dla mnie wybitnie złośliwy. Właściwie cały dzień przydarzają mi się małe, złośliwe nieprzyjemności, a do tego wszystkiego, gdy właśnie byłam w trakcie fotografowania niniejszej focacci aparat wypadł mi z ręki i uderzył o ziemię niszcząc (jak myślałam) pierścienie obiektywu.
Na szczęście aparatowi w zasadzie nic się nie stało, wystarczyły jedne sprawne ręce, które doprowadziły go do porządku. Wszystkie inne smutki również poszły w niepamięć, gdy spróbowałam tej obłędnej focacci. Dałam jej porządnie wyrosnąć i efekt jest bardzo satysfakcjonujący moje kubki smakowe. Focaccia jest mięciutka i czuć w niej smak oliwy.
No pycha!
Focaccia z bakłażanem Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godz. 30 min. Czas pieczenia: 25 min. Całkowity czas: 2 godz. 55 min. Porcje: 1 Składniki- 400 g mąki pszennej chlebowej
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 25 g oliwy z oliwek
- 85 g pokrojonego w kostkę bakłażana
- 230 ml ciepłej wody
- kilka gałązek rozmarynu
- Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz wody.
- Powoli zacznij nalewać wodę i zagniatać ciasto aż uzyska elastyczną, odchodzącą od ręki konsystencję.
- Zagniataj ciasto kilka minut, ale nie zbyt długo, aby bakłażan nie zaczął puszczać wody.
- Umieść ciasto w misce, przykryj ją materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny. W tym czasie ciasto powinno zwiększyć objętość.
- Po upływie tego czasu przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia, prostokątnej foremki i uklep je. Przykryj szmatką i pozostaw w ciepłym miejscu jeszcze na 1 godzinę.
- W ciasto powbijaj małe gałązki rozmarynu.
- Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Piecz ok. 20-25 minut aż focaccia lekko zbrązowieje z góry.
- Wytnij z ciasta małe prostokąty przed podaniem.