Focaccia śniadaniowa

Focaccia śniadaniowa
Taka focaccia miała powstać już dawno. Dokładnie wiedziałam jak ma wyglądać i niemal czułam jej smak. Brakowało tylko chwili czasu, by przygotować ją na śniadanie. Ostatecznie mogła być pożywną kolacją, a nawet daniem obiadowym, ale mnie ubzdurało się upiec ją na śniadanie, a wspólne śniadanie to nie lada rarytas o tej porze roku. W zasadzie o każdej innej porze roku jest podobnie…

Kiedy więc udało mi się wstać na tyle wcześnie by zagnieść ciasto i mieć na tyle dużo czasu, by wyrosło i dobrze się upiekło, postanowiłam w końcu to zrobić. Jako bazę focacci wykorzystałam najlepsze ciasto pod pizzę jakie znam. Jego tajemnica tkwi w mące 00 – tej przeznaczonej specjalnie do pizzy. Jeśli wydaje Wam się, że to mąka, jak każda inna, to jesteście w błędzie. Mąka, jakiej zazwyczaj używamy nie zapewni nam tej struktury ciasta, chrupkości i konsystencji. Nie twierdzę, że focaccia, czy też pizza na mące uniwersalnej się nie udadzą – wyjdą pyszne, jak najbardziej, jednak jeśli dążycie do ideału, koniecznie wypróbujcie mąkę 00.

Focaccię śniadaniową możecie przygotować bezpośrednio przed spożyciem lub upiec wcześniej i zapakować do pracy lub szkoły jak kanapki. Taki posiłek z pewnością zaspokoi każdy, nawet największy głód, a jednocześnie przypadnie do gustu nawet tym wybredniejszym podniebieniom.

Zdjęcie - Focaccia śniadaniowa – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

(4-5 porcji)

  • 2 i 1/3 szklanki mąki 00 (na włoską pizzę)
  • 1 szklanka letniej wody
  • 7g suchych drożdży lub 15g świeżych
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3/4 łyżeczki soli

+ dodatki:

  • 50g szynki parmeńskiej
  • 1 pomidor
  • 1/2 strąka czerwonej papryki
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 2-3 jajka
  • ok 50g startej mozzarelli
  • świeża bazylia do oprószenia
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • tymianek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę wymieszaj z solą i cukrem. Dodaj suche drożdże, wodę i oliwę i zarób ciasto.
  • Zagniataj do momentu aż będzie elastyczne i gładkie. Następnie przykryj czystą ściereczką lub folią i odstaw na 45 minut lub do podwojenia objętości.
  • Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieć i przełóż na dużą, prostokątną blachę. Rozciągnij na całej powierzchni.
  • Posmaruj oliwą, oprósz lekko suszonym tymiankiem i połową mozzarelli.
  • Na powierzchni ciasta rozłóż plastry pomidora, paski papryki, szynkę parmeńską, cienkie piórka cebuli. Na wierzch ostrożnie wybij jajka.
  • Całość oprósz solą i pieprzem i posyp pozostałym serem.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz około 25 minut lub do zarumienienia się całości.
  • Przed podaniem posyp posiekaną bazylią.
  • Podawaj na ciepło lub na zimno jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły.

Smacznego!

Zdjęcie - Focaccia śniadaniowa – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Focaccia śniadaniowa – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów