Focaccia śniadaniowa
Kiedy więc udało mi się wstać na tyle wcześnie by zagnieść ciasto i mieć na tyle dużo czasu, by wyrosło i dobrze się upiekło, postanowiłam w końcu to zrobić. Jako bazę focacci wykorzystałam najlepsze ciasto pod pizzę jakie znam. Jego tajemnica tkwi w mące 00 – tej przeznaczonej specjalnie do pizzy. Jeśli wydaje Wam się, że to mąka, jak każda inna, to jesteście w błędzie. Mąka, jakiej zazwyczaj używamy nie zapewni nam tej struktury ciasta, chrupkości i konsystencji. Nie twierdzę, że focaccia, czy też pizza na mące uniwersalnej się nie udadzą – wyjdą pyszne, jak najbardziej, jednak jeśli dążycie do ideału, koniecznie wypróbujcie mąkę 00.
Focaccię śniadaniową możecie przygotować bezpośrednio przed spożyciem lub upiec wcześniej i zapakować do pracy lub szkoły jak kanapki. Taki posiłek z pewnością zaspokoi każdy, nawet największy głód, a jednocześnie przypadnie do gustu nawet tym wybredniejszym podniebieniom.
Składniki:
(4-5 porcji)
- 2 i 1/3 szklanki mąki 00 (na włoską pizzę)
- 1 szklanka letniej wody
- 7g suchych drożdży lub 15g świeżych
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka cukru
- 3/4 łyżeczki soli
+ dodatki:
- 50g szynki parmeńskiej
- 1 pomidor
- 1/2 strąka czerwonej papryki
- 1 średnia czerwona cebula
- 2-3 jajka
- ok 50g startej mozzarelli
- świeża bazylia do oprószenia
- oliwa
- sól, pieprz
- tymianek
Przygotowanie krok po kroku:
- Mąkę wymieszaj z solą i cukrem. Dodaj suche drożdże, wodę i oliwę i zarób ciasto.
- Zagniataj do momentu aż będzie elastyczne i gładkie. Następnie przykryj czystą ściereczką lub folią i odstaw na 45 minut lub do podwojenia objętości.
- Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieć i przełóż na dużą, prostokątną blachę. Rozciągnij na całej powierzchni.
- Posmaruj oliwą, oprósz lekko suszonym tymiankiem i połową mozzarelli.
- Na powierzchni ciasta rozłóż plastry pomidora, paski papryki, szynkę parmeńską, cienkie piórka cebuli. Na wierzch ostrożnie wybij jajka.
- Całość oprósz solą i pieprzem i posyp pozostałym serem.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz około 25 minut lub do zarumienienia się całości.
- Przed podaniem posyp posiekaną bazylią.
- Podawaj na ciepło lub na zimno jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły.
Smacznego!