Focaccia serowa
Jeśli śledzicie stronę od dawna, z pewnością zauważyliście, że mam słabość do focacci. Gdy planujemy z Tosią przepisy na pieczywo, które zaprezentujemy na stronie, często zarzuca mi, że zdecydowanie za często robię focaccię. Miałam więc od kilku dobrych tygodni prawdziwy focacciowy odwyk.
Cóż ja poradzę, że tak bardzo ją lubię? Nigdy nie zapomnę jak spróbowałam najlepszej w pewnej włoskiej restauracji. Wręcz kapała z niej oliwa, gdyż nie tylko została na niej upieczona, ale także polana nią po upieczeniu. Od tamtego momentu wciąż próbuję uchwycić ten sam smak. Dlatego nie oszczędzam oliwy.
Aż ciśnie mi się na usta- „Kto z nas nie lubi roztopionego żółtego sera?!”. To chyba smak uniwersalny. W focacci dodatkowo dodaje sprężystej konsystencji i wyjątkowo dobrze komponuje się smakowo. Musicie spróbować!
Focaccia serowa Autor: Sliwka Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut Czas pieczenia: 20 minut Całkowity czas: 1 godzina 50 minut Porcje: 1 Składniki- 350 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżki oliwy
- 100 g tartego żółtego sera
- ok. 180 ml ciepłej wody
- Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz wody. Możesz też dodać łyżeczkę rozmarynu, będzie dobrze pasował.
- Powoli dolewaj wodę i zagniataj ciasto rękami lub maszyną z końcówką do zagniatania. Zagniataj i dolewaj aż uzyskasz jednolitą, przypominającą ciepłą plastelinę (ale nie przyklejającą się do rąk) konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze 5 minut.
- Rozwałkuj ciasto na prostokąt i umieść je w prostokątnej, wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej tłuszczem) brytfance.
- Przykryj brytfankę materiałową ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Palcami, delikatnie, zrób w focacci charakterystyczne dziurki.
- Wstaw do piekarnika i piecz ok. 20 minut.