Focaccia serowa

Focaccia serowa

Zdjęcie - Focaccia serowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeśli śledzicie stronę od dawna, z pewnością zauważyliście, że mam słabość do focacci. Gdy planujemy z Tosią przepisy na pieczywo, które zaprezentujemy na stronie, często zarzuca mi, że zdecydowanie za często robię focaccię. Miałam więc od kilku dobrych tygodni prawdziwy focacciowy odwyk.

Zdjęcie - Focaccia serowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Cóż ja poradzę, że tak bardzo ją lubię? Nigdy nie zapomnę jak spróbowałam najlepszej w pewnej włoskiej restauracji. Wręcz kapała z niej oliwa, gdyż nie tylko została na niej upieczona, ale także polana nią po upieczeniu. Od tamtego momentu wciąż próbuję uchwycić ten sam smak. Dlatego nie oszczędzam oliwy.

Zdjęcie - Focaccia serowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Aż ciśnie mi się na usta- „Kto z nas nie lubi roztopionego żółtego sera?!”. To chyba smak uniwersalny. W focacci dodatkowo dodaje sprężystej konsystencji i wyjątkowo dobrze komponuje się smakowo. Musicie spróbować!

Focaccia serowa Autor: Sliwka Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut Czas pieczenia: 20 minut Całkowity czas: 1 godzina 50 minut

Porcje: 1

Składniki
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oliwy
  • 100 g tartego żółtego sera
  • ok. 180 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz wody. Możesz też dodać łyżeczkę rozmarynu, będzie dobrze pasował.
  2. Powoli dolewaj wodę i zagniataj ciasto rękami lub maszyną z końcówką do zagniatania. Zagniataj i dolewaj aż uzyskasz jednolitą, przypominającą ciepłą plastelinę (ale nie przyklejającą się do rąk) konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze 5 minut.
  3. Rozwałkuj ciasto na prostokąt i umieść je w prostokątnej, wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej tłuszczem) brytfance.
  4. Przykryj brytfankę materiałową ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.
  5. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  6. Palcami, delikatnie, zrób w focacci charakterystyczne dziurki.
  7. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 20 minut.

3.1.09

Kategorie przepisów