Focaccia pomidorowa

Focaccia pomidorowa

 

Zdjęcie - Facaccia pomidorowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiNa moim blogu znajdziesz kilka przepisów na focaccię. Tym razem do ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu ciasto nabrało pięknego pomarańczowego koloru i pomidorowego smaku.

 

Składniki na focaccia pomidorową:

  • 450 g mąki orkiszowej jasnej lub mąki typ 00
  • 6 g drożdży suszonych rozpuszczonych w 1 łyżce wody
  • 200 ml ciepłej wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego

oraz

  • 1-2 łyżeczki suszonego rozmarynu do ciasta + trochę do posypania na wierzch
  • czarne oliwki
  • kilka pomidorków
  • 1 łyżka oliwy wymieszana z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku
  • sól gruba (najlepiej sól w płatkach)

 

Jak przygotować focaccię pomidorowa?

Mąkę przesyp do miski wlej wodę i wymieszaj i odstaw na 20 minut autolizy. To proces znany w piekarnictwie. Następnie dodaj resztę składników i zagnieć ciasto. Czas zagniatania to ok.10 minut. Ciasto ma być dość luźne, nie tempe.

Następnie miskę odstaw w ciepłe miejsce na 60 -90 minut do wyrośnięcia. Ma podwoić swoją objętość.

 

Po wyrośnięciu ponownie zagnieć ciasto kilka minut podsypując mąką.

Formę polej oliwą i rozsmaruj, przełóż ciasto i palcami rozciągnij na całą wielkość formy. Odstaw pod przykryciem na 60 minut do ponownego wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie rozłóż oliwki i pomidorki.

 

Wierzch focacci posmaruj oliwą wymieszaną z przeciśniętym czosnkiem, posyp grubą solą morską lub w płatkach i posyp rozmarynem. Odstaw do wyrośnięcia.

Piecz w 230 ° C przez ok. 30 minut.

 


Zdjęcie - Facaccia pomidorowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów