Flaczki z kurczaka

Flaczki z kurczaka, to rodzaj esencjonalnego rosołu drobiowego z dodatkiem warzyw. Mięso kurczaka po ugotowaniu, wystarczy rozciągnąć wzdłuż włókien, do tego aromatyczne przyprawy i zasmażka z mąki z ciecierzycy, dla zagęszczenia i smaku 🙂 Najsmaczniejszy rosół, to ten gotowany z kilku rodzajów mięs. My lubimy mieszany kurczak / indyk lub kurczak / kaczka. Jednak dzisiaj, z powodów praktycznych zrobiłam rosół kurczakowy 🙂

Wszelkiego rodzaju potrawki, rosoły i dania jednogarnkowe, gotuję w większym Garnku Próżniowym Happycall. Potrawy w garnku próżniowym gotuje się szybciej i są one wyjątkowo nasycone smakiem i aromatem.

Zdjęcie - Flaczki z kurczaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Flaczki z kurczaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Flaczki z kurczaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na flaczki z kurczaka

  • 1 mały kurczak najlepiej ze chowu wybiegowego
  • 2 marchewki / 2 pietruszki / kawałek selera / por / gałązki pietruszki, lubczyku, selera / 2 mniejsze cebule.
  • kilka liści laurowych / 2 łyżki suszonego majeranku / łyżeczka nasion jałowca / łyżeczka rozmarynu
  • łyżka mała klarowanego + łyżka mąki ( u mnie z ciecierzycy )
  • sól i pieprz do smaku

Kurczaka podziel na cztery części, dokładnie umyj pod bieżącą wodą i starannie oczyść z nadmiaru skór i tłuszczu.

Warzywa korzenne umyj i obierz, obieraczką do warzyw. Por natnij wzdłuż i umyj. Umyj również zielone gałązki lubczyku, pietruszki i selera.

Cebule obierz, przekrój na pół i opiecz nad ogniem.

Do garnka ( więcej dowiesz się tutaj ) daj kawałki kurczaka, warzywa korzenne, zielone gałązki związane z porem, cebule i przyprawy ( oprócz majeranku ). Wszystko zalej zimną wodą.

Garnek przykryj, postaw na gaz i gotuj na bardzo małym ogniu, około 60 minut.

Miękkie warzywa i mięso kurczaka, odłóż do miseczki, a rosół przecedź przez gęste sito.

Do czystego wywaru, ponownie dodaj mięso kurczaka ( bez kości i chrząstek), poszarpane wzdłuż włókien i warzywa korzenne pokrojone w słupki.

Masło rozpuść, dodaj mąkę, wszystko starannie pomieszaj i chwilę pogrzej do lekkiego przyrumienienia. Do zasmażki dodaj trochę wywaru, starannie pomieszaj i dodaj do rosołu. Dodaj majeranek, zagotuj, dopraw do smaku i podawaj 🙂 Smacznego 🙂

Zdjęcie - Flaczki z kurczaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Rosół na pieczonej gęsi z dyniowym ‚makaronem’. Esencjonalnie i z charakterem..

Rosół na pieczonej gęsi z dyni…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Zupa wielowarzywna z kurczakiem

Zupa wielowarzywna z kurczakie…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Zupa z pieczonego kalafiora z klopsikami
2

Zupa z pieczonego kalafiora z…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Rosół z kury
4

Rosół z kury

trufla trufla
Trufla i jej kuchnia

Ciasto ucierane z mascarpone

Ciasto ucierane z mascarpone

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Bakłażany marynowane w oliwie. Smaki lata

Bakłażany marynowane w oliwie.…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Zupa jarzynowa z fasolką szparagową i młodą kapustą

Zupa jarzynowa z fasolką szpar…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Zupa serowo – cebulowa
2

Zupa serowo – cebulowa

napiecyku napiecyku
napiecyku

Barszcz litewski z botwinką i zakwasem z buraków. Kuchnia vintage
1

Barszcz litewski z botwinką i…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Prowansalska soupe au pistou

Prowansalska soupe au pistou

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Zupa z botwinki

Zupa z botwinki

Patrycja Patrycja
Simply Food

Zupa botwinka

Zupa botwinka

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty