Flaczki z kurczaka

Flaczki z kurczaka, to rodzaj esencjonalnego rosołu drobiowego z dodatkiem warzyw. Mięso kurczaka po ugotowaniu, wystarczy rozciągnąć wzdłuż włókien, do tego aromatyczne przyprawy i zasmażka z mąki z ciecierzycy, dla zagęszczenia i smaku 🙂 Najsmaczniejszy rosół, to ten gotowany z kilku rodzajów mięs. My lubimy mieszany kurczak / indyk lub kurczak / kaczka. Jednak dzisiaj, z powodów praktycznych zrobiłam rosół kurczakowy 🙂

Wszelkiego rodzaju potrawki, rosoły i dania jednogarnkowe, gotuję w większym Garnku Próżniowym Happycall. Potrawy w garnku próżniowym gotuje się szybciej i są one wyjątkowo nasycone smakiem i aromatem.

Zdjęcie - Flaczki z kurczaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Flaczki z kurczaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Flaczki z kurczaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na flaczki z kurczaka

  • 1 mały kurczak najlepiej ze chowu wybiegowego
  • 2 marchewki / 2 pietruszki / kawałek selera / por / gałązki pietruszki, lubczyku, selera / 2 mniejsze cebule.
  • kilka liści laurowych / 2 łyżki suszonego majeranku / łyżeczka nasion jałowca / łyżeczka rozmarynu
  • łyżka mała klarowanego + łyżka mąki ( u mnie z ciecierzycy )
  • sól i pieprz do smaku

Kurczaka podziel na cztery części, dokładnie umyj pod bieżącą wodą i starannie oczyść z nadmiaru skór i tłuszczu.

Warzywa korzenne umyj i obierz, obieraczką do warzyw. Por natnij wzdłuż i umyj. Umyj również zielone gałązki lubczyku, pietruszki i selera.

Cebule obierz, przekrój na pół i opiecz nad ogniem.

Do garnka ( więcej dowiesz się tutaj ) daj kawałki kurczaka, warzywa korzenne, zielone gałązki związane z porem, cebule i przyprawy ( oprócz majeranku ). Wszystko zalej zimną wodą.

Garnek przykryj, postaw na gaz i gotuj na bardzo małym ogniu, około 60 minut.

Miękkie warzywa i mięso kurczaka, odłóż do miseczki, a rosół przecedź przez gęste sito.

Do czystego wywaru, ponownie dodaj mięso kurczaka ( bez kości i chrząstek), poszarpane wzdłuż włókien i warzywa korzenne pokrojone w słupki.

Masło rozpuść, dodaj mąkę, wszystko starannie pomieszaj i chwilę pogrzej do lekkiego przyrumienienia. Do zasmażki dodaj trochę wywaru, starannie pomieszaj i dodaj do rosołu. Dodaj majeranek, zagotuj, dopraw do smaku i podawaj 🙂 Smacznego 🙂

Zdjęcie - Flaczki z kurczaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Rosół na pieczonej gęsi z dyniowym ‚makaronem’. Esencjonalnie i z charakterem..

Rosół na pieczonej gęsi z dyni…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Zupa wielowarzywna z kurczakiem

Zupa wielowarzywna z kurczakie…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Zupa z pieczonego kalafiora z klopsikami
2

Zupa z pieczonego kalafiora z…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Rosół z kury
4

Rosół z kury

trufla trufla
Trufla i jej kuchnia

Ciasto piankowiec

Ciasto piankowiec

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Kaczka po tajsku z makaronem ryżowym

Kaczka po tajsku z makaronem r…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Kotlety z ciecierzycy

Kotlety z ciecierzycy

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Tort Malakoff
1

Tort Malakoff

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto na maślance z truskawkami i kruszonką
2

Ciasto na maślance z truskawka…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Chleb Fendu. Majowa Piekarnia

Chleb Fendu. Majowa Piekarnia

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb Fendu

Chleb Fendu

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Miodowe kulki mocy

Miodowe kulki mocy

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście