Fit tarta jabłkowa

Kolejny "odchudzony" przepis na tapecie. Tym razem coś na wzór tradycyjnej szarlotki w mniej tradycyjnym wydaniu.
Jabłkowa tarta w wersji fit zadowoli najbardziej wybredne podniebienia.
Tarta jest nieco mniej słodka od klasycznego wypieku, ale smakiem zdecydowanie się broni.
Co więcej - jest tak syta, że jeden kawałek w zupełności wystarcza. No czasem dwa ;)
Fit tarta jabłkowa z powodzeniem zastąpić może przed lub po treningowego batona proteinowego.
Zdjęcie - Fit tarta jabłkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
PRZEPIS
NA FIT TARTĘ JABŁKOWĄ




Składniki:


Spód do tarty:

  • 10 daktyli bez pestek
  • 1 szklanka ugotowanych płatków jaglanych ( pół na pół woda z mlekiem )
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • 1 szklanka mąki kokosowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżka odżywki białkowej o smaku waniliowym lub czekoladowym ( można pominąć )



Nadzienie do tarty:

  • 4 średniej wielkości jabłka ( najlepiej kwaśne )
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru trzcinowego ( można pominąć lub dodać słodzik )
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka odżywki białkowej waniliowej ( można pominąć )








Przygotowanie tarty:



1. Daktyle zalać gorącą wodą, odstawić na 10 minut.


2. Ugotowane i ostygnięte płatki jaglane zmiksować z namoczonymi, odsączonymi daktylami. Można dodać 1-2 łyżki wody z namaczania daktyli - gdyby masa była zbyt zwięzła.


3. Do zmiksowanych płatków jaglanych dodać pozostałe składniki, czyli - mąkę kokosową, wiórki kokosowe, kakao, masło orzechowe i odżywkę. Składniki wymieszać, najlepiej ręką.


Powstałym ciastem wylepić dno i boki blachy do tarty o średnicy 26-28 cm.



4. Obrać jabłka. Obrane pokroić w kostkę o wymiarach około 1-1,5 cm. Jabłka oprószyć cynamonem i cukrem trzcinowym i przełożyć do blachy.


5. Jajka wymieszać rózgą lub mikserem - na wolnych obrotach, z proszkiem budyniowym i odżywką białkową.
Masę jajeczną wylać na jabłka.


6. Tartę jabłkową piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 stopni C przez 25-30 minut.

Upieczona tartę pozostawić w blasze do ostygnięcia.



* Do tarty polecam blachę z wyjmowanym dnem.


Zdjęcie - Fit tarta jabłkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Fit tarta jabłkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego !

Przepisy z tych kategorii

Śnieżne ciasteczka II (z cynamonem)

Śnieżne ciasteczka II (z cynam…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ucierane ciasto imbirowe

Ucierane ciasto imbirowe

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepis na idealne ciasto francuskie krok po kroku

Przepis na idealne ciasto fran…

food² food²
Food Square

Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym
1

Ciasteczka owsiane z masłem or…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Serowe ciasteczka z powidłami i orzechami
2

Serowe ciasteczka z powidłami…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto marchewkowe
1

Ciasto marchewkowe

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Przepisy z tych kategorii

Łatwe ciasto ucierane z jabłkami
4

Łatwe ciasto ucierane z jabłka…

kasiac kasiac
Pokrojone i doprawione

Maślane ciasto ucierane z jabłkami
2

Maślane ciasto ucierane z jabł…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Drożdżówki maślane zwijane w kwiat

Drożdżówki maślane zwijane w k…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Mini-szarlotki z korzenną nutą
1

Mini-szarlotki z korzenną nutą

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Łatwy chleb na drożdżach
1

Łatwy chleb na drożdżach

napiecyku napiecyku
napiecyku

Chlebek czosnkowy
2

Chlebek czosnkowy

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty