Fit tarta jabłkowa

Kolejny "odchudzony" przepis na tapecie. Tym razem coś na wzór tradycyjnej szarlotki w mniej tradycyjnym wydaniu.
Jabłkowa tarta w wersji fit zadowoli najbardziej wybredne podniebienia.
Tarta jest nieco mniej słodka od klasycznego wypieku, ale smakiem zdecydowanie się broni.
Co więcej - jest tak syta, że jeden kawałek w zupełności wystarcza. No czasem dwa ;)
Fit tarta jabłkowa z powodzeniem zastąpić może przed lub po treningowego batona proteinowego.
Zdjęcie - Fit tarta jabłkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
PRZEPIS
NA FIT TARTĘ JABŁKOWĄ




Składniki:


Spód do tarty:

  • 10 daktyli bez pestek
  • 1 szklanka ugotowanych płatków jaglanych ( pół na pół woda z mlekiem )
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • 1 szklanka mąki kokosowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżka odżywki białkowej o smaku waniliowym lub czekoladowym ( można pominąć )



Nadzienie do tarty:

  • 4 średniej wielkości jabłka ( najlepiej kwaśne )
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru trzcinowego ( można pominąć lub dodać słodzik )
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka odżywki białkowej waniliowej ( można pominąć )








Przygotowanie tarty:



1. Daktyle zalać gorącą wodą, odstawić na 10 minut.


2. Ugotowane i ostygnięte płatki jaglane zmiksować z namoczonymi, odsączonymi daktylami. Można dodać 1-2 łyżki wody z namaczania daktyli - gdyby masa była zbyt zwięzła.


3. Do zmiksowanych płatków jaglanych dodać pozostałe składniki, czyli - mąkę kokosową, wiórki kokosowe, kakao, masło orzechowe i odżywkę. Składniki wymieszać, najlepiej ręką.


Powstałym ciastem wylepić dno i boki blachy do tarty o średnicy 26-28 cm.



4. Obrać jabłka. Obrane pokroić w kostkę o wymiarach około 1-1,5 cm. Jabłka oprószyć cynamonem i cukrem trzcinowym i przełożyć do blachy.


5. Jajka wymieszać rózgą lub mikserem - na wolnych obrotach, z proszkiem budyniowym i odżywką białkową.
Masę jajeczną wylać na jabłka.


6. Tartę jabłkową piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 stopni C przez 25-30 minut.

Upieczona tartę pozostawić w blasze do ostygnięcia.



* Do tarty polecam blachę z wyjmowanym dnem.


Zdjęcie - Fit tarta jabłkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Fit tarta jabłkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego !

Przepisy z tych kategorii

Brownie migdałowe bez cukru (słodzone erytrolem)

Brownie migdałowe bez cukru (s…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Fit ciasto dyniowe

Fit ciasto dyniowe

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Ciasto proteinowe z cukinią (bez cukru)
1

Ciasto proteinowe z cukinią (b…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Rafaello z kaszy jaglanej z pistacjami
2

Rafaello z kaszy jaglanej z pi…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Batoniki proteinowe z kakao i masłem orzechowym, słodzone stewią

Batoniki proteinowe z kakao i…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Fit sernik z rodzynkami
1

Fit sernik z rodzynkami

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Przepisy z tych kategorii

Bardzo szybka tarta z gruszkami lub jabłkami

Bardzo szybka tarta z gruszkam…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Tarta ze szpinakiem i łososiem

Tarta ze szpinakiem i łososiem

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Serowa tarta z dynią
1

Serowa tarta z dynią

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Tarta cytrynowa z bezą na kokosowym spodzie

Tarta cytrynowa z bezą na koko…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Tarta z batatem, serem z pleśnią i jabłkami. Sezonowo od A do M
1

Tarta z batatem, serem z pleśn…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Tarta z burakami

Tarta z burakami

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni