Fit tarta jabłkowa
Kolejny "odchudzony" przepis na tapecie. Tym razem coś na wzór tradycyjnej szarlotki w mniej tradycyjnym wydaniu.
Jabłkowa tarta w wersji fit zadowoli najbardziej wybredne podniebienia.
Tarta jest nieco mniej słodka od klasycznego wypieku, ale smakiem zdecydowanie się broni.
Co więcej - jest tak syta, że jeden kawałek w zupełności wystarcza. No czasem dwa ;)
Fit tarta jabłkowa z powodzeniem zastąpić może przed lub po treningowego batona proteinowego.
PRZEPIS
NA FIT TARTĘ JABŁKOWĄ
Składniki:
Spód do tarty:
Nadzienie do tarty:
Przygotowanie tarty:
1. Daktyle zalać gorącą wodą, odstawić na 10 minut.
2. Ugotowane i ostygnięte płatki jaglane zmiksować z namoczonymi, odsączonymi daktylami. Można dodać 1-2 łyżki wody z namaczania daktyli - gdyby masa była zbyt zwięzła.
3. Do zmiksowanych płatków jaglanych dodać pozostałe składniki, czyli - mąkę kokosową, wiórki kokosowe, kakao, masło orzechowe i odżywkę. Składniki wymieszać, najlepiej ręką.
Powstałym ciastem wylepić dno i boki blachy do tarty o średnicy 26-28 cm.
4. Obrać jabłka. Obrane pokroić w kostkę o wymiarach około 1-1,5 cm. Jabłka oprószyć cynamonem i cukrem trzcinowym i przełożyć do blachy.
5. Jajka wymieszać rózgą lub mikserem - na wolnych obrotach, z proszkiem budyniowym i odżywką białkową.
Masę jajeczną wylać na jabłka.
6. Tartę jabłkową piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 stopni C przez 25-30 minut.
Upieczona tartę pozostawić w blasze do ostygnięcia.
* Do tarty polecam blachę z wyjmowanym dnem.
Smacznego !
Jabłkowa tarta w wersji fit zadowoli najbardziej wybredne podniebienia.
Tarta jest nieco mniej słodka od klasycznego wypieku, ale smakiem zdecydowanie się broni.
Co więcej - jest tak syta, że jeden kawałek w zupełności wystarcza. No czasem dwa ;)
Fit tarta jabłkowa z powodzeniem zastąpić może przed lub po treningowego batona proteinowego.
PRZEPIS
NA FIT TARTĘ JABŁKOWĄ
Składniki:
Spód do tarty:
- 10 daktyli bez pestek
- 1 szklanka ugotowanych płatków jaglanych ( pół na pół woda z mlekiem )
- 3 łyżki wiórek kokosowych
- 1 szklanka mąki kokosowej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżka odżywki białkowej o smaku waniliowym lub czekoladowym ( można pominąć )
Nadzienie do tarty:
- 4 średniej wielkości jabłka ( najlepiej kwaśne )
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru trzcinowego ( można pominąć lub dodać słodzik )
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 budyń waniliowy
- 1 łyżka odżywki białkowej waniliowej ( można pominąć )
Przygotowanie tarty:
1. Daktyle zalać gorącą wodą, odstawić na 10 minut.
2. Ugotowane i ostygnięte płatki jaglane zmiksować z namoczonymi, odsączonymi daktylami. Można dodać 1-2 łyżki wody z namaczania daktyli - gdyby masa była zbyt zwięzła.
3. Do zmiksowanych płatków jaglanych dodać pozostałe składniki, czyli - mąkę kokosową, wiórki kokosowe, kakao, masło orzechowe i odżywkę. Składniki wymieszać, najlepiej ręką.
Powstałym ciastem wylepić dno i boki blachy do tarty o średnicy 26-28 cm.
4. Obrać jabłka. Obrane pokroić w kostkę o wymiarach około 1-1,5 cm. Jabłka oprószyć cynamonem i cukrem trzcinowym i przełożyć do blachy.
5. Jajka wymieszać rózgą lub mikserem - na wolnych obrotach, z proszkiem budyniowym i odżywką białkową.
Masę jajeczną wylać na jabłka.
6. Tartę jabłkową piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 stopni C przez 25-30 minut.
Upieczona tartę pozostawić w blasze do ostygnięcia.
* Do tarty polecam blachę z wyjmowanym dnem.
Smacznego !