Fit tarta jabłkowa

Kolejny "odchudzony" przepis na tapecie. Tym razem coś na wzór tradycyjnej szarlotki w mniej tradycyjnym wydaniu.
Jabłkowa tarta w wersji fit zadowoli najbardziej wybredne podniebienia.
Tarta jest nieco mniej słodka od klasycznego wypieku, ale smakiem zdecydowanie się broni.
Co więcej - jest tak syta, że jeden kawałek w zupełności wystarcza. No czasem dwa ;)
Fit tarta jabłkowa z powodzeniem zastąpić może przed lub po treningowego batona proteinowego.
Zdjęcie - Fit tarta jabłkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
PRZEPIS
NA FIT TARTĘ JABŁKOWĄ




Składniki:


Spód do tarty:

  • 10 daktyli bez pestek
  • 1 szklanka ugotowanych płatków jaglanych ( pół na pół woda z mlekiem )
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • 1 szklanka mąki kokosowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżka odżywki białkowej o smaku waniliowym lub czekoladowym ( można pominąć )



Nadzienie do tarty:

  • 4 średniej wielkości jabłka ( najlepiej kwaśne )
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru trzcinowego ( można pominąć lub dodać słodzik )
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka odżywki białkowej waniliowej ( można pominąć )








Przygotowanie tarty:



1. Daktyle zalać gorącą wodą, odstawić na 10 minut.


2. Ugotowane i ostygnięte płatki jaglane zmiksować z namoczonymi, odsączonymi daktylami. Można dodać 1-2 łyżki wody z namaczania daktyli - gdyby masa była zbyt zwięzła.


3. Do zmiksowanych płatków jaglanych dodać pozostałe składniki, czyli - mąkę kokosową, wiórki kokosowe, kakao, masło orzechowe i odżywkę. Składniki wymieszać, najlepiej ręką.


Powstałym ciastem wylepić dno i boki blachy do tarty o średnicy 26-28 cm.



4. Obrać jabłka. Obrane pokroić w kostkę o wymiarach około 1-1,5 cm. Jabłka oprószyć cynamonem i cukrem trzcinowym i przełożyć do blachy.


5. Jajka wymieszać rózgą lub mikserem - na wolnych obrotach, z proszkiem budyniowym i odżywką białkową.
Masę jajeczną wylać na jabłka.


6. Tartę jabłkową piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 stopni C przez 25-30 minut.

Upieczona tartę pozostawić w blasze do ostygnięcia.



* Do tarty polecam blachę z wyjmowanym dnem.


Zdjęcie - Fit tarta jabłkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Fit tarta jabłkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego !

Przepisy z tych kategorii

Bułki pszenne z mąką pełnoziarnistą i ziarnami

Bułki pszenne z mąką pełnoziar…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Bułki preclowe

Bułki preclowe

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Jabłecznik najlepszy

Jabłecznik najlepszy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Rogaliki z czekoladą

Rogaliki z czekoladą

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Placki bananowe
1

Placki bananowe

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chałka na zakwasie z wanilią i czarnym sezamem. Styczniowa Piekarnia!

Chałka na zakwasie z wanilią i…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Tarta szpinakowa na sezamowym spodzie

Tarta szpinakowa na sezamowym…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Tarta serowa z wiśniami ( bez pieczenia )
1

Tarta serowa z wiśniami ( bez…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Tarta orkiszowa z dynią i fetą
1

Tarta orkiszowa z dynią i fetą

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Tarta "Reese's" z masłem orzechowym i czekoladą
2

Tarta "Reese's"…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Tarta z ciasta francuskiego z buraczkami i serem

Tarta z ciasta francuskiego z…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Pumpkin pie - tarta dyniowa
1

Pumpkin pie - tarta dyniowa

food² food²
Food Square