Fit pasta z soczewicy i pora
Wyjątkowo prosta w przygotowaniu pasta, które posłużyć może np. jako farsz do naleśników, pierogów, pasztecików i tak dalej...jednocześnie dietetyczna, pożywna i smaczna.
SKŁAD :
szklanka soczewicy zielonej ugotowanej lub z puszki
pół średniego pora
pół cebuli
pół pęczka natki pietruszki
kurkuma, kozieradka, kmin rzymski
sól, pieprz
sos sojowy do smaku
2 łyżki oleju lnianego
olej kokosowy
PRZYGOTOWANIE :
Cebulę i por siekamy dowolnie, by za chwilę podsmażyć je delikatnie na oleju kokosowym, pamiętać należy o nieprzypaleniu pora, ponieważ będzie gorzki.Pietruszkę siekamy drobniutko. Następnie wszystkie składniki wraz z ugotowaną soczewicą po ostygnięciu miksujemy do konsystencji pasty, doprawiamy przyprawami i olejem wg. gustu i gotowe.
...smacznego...
"...przyprawą potrawy jest głód..."
[ Cyceron II/I w. p.n.e. ]