Fish & Chips
Ryba w cieście z frytkami oraz surówka z marchewki to ukochany obiad mojego dziecka. Kiedy tylko ten zestaw pojawia się na stole, na twarzy mojego malucha widać niekłamaną radość. Czasem tak niewiele potrzeba do szczęścia ?
- 2 płaty miruny lub dorsza
- 1/2 cytryny
- 150 g mąki pszennej
- 75 ml wody
- 100 ml mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka octu
- szczypta proszku do pieczenia
- sól, pieprz
- frytki lub ziemniaki na frytki
- olej do smażenia
Oczyszczoną rybę dzielimy na małe porcje (trochę szersze niż paluszki rybne), skrapiamy sokiem z cytryny. Oprószamy z obu stron solą oraz pieprzem.
Do niedużego garnka wlewamy wodę, mleko oraz ocet. Dodajemy jajko. Miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy mąkę oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszamy, aż do uzyskania gładkiego ciasta o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy na 10-20 minut.
Na patelni rozgrzewamy większą ilość oleju. Kawałki ryby zanurzamy w cieście i smażymy w głębokim oleju na złoto, po kilka minut z obu stron. Osączamy na ręczniku papierowym.
W międzyczasie smażymy frytki.
Podajemy z ulubioną surówką, np z marchewki.