Fioletowa (czarna) marchew - surówka
Fioletowa marchew, zwana też czarną lub purpurową przyciaga wzrok i uwagę - pewnie myślisz, że to kolejna genetyczna modyfikacja. Nic bardziej mylnego, to właśnie jest prastara odmiana, z której w XV wieku w Holandii wyhodowano odmianę pomarańczową panującą po dziś dzień, a fioletowa odmiana odeszła w zapomnienie. Jedynie w krajach Orientu jest powszechnie dostępna po dzień dzisiejszy. U nas jest rzadkością, ale warto się za nią rozejrzeć, ponieważ zawiera bogactwo składników typowych dla marchwi, tylko w zwielokrotnionej ilości.
I tak porównując sok z marchwi pomarańczowej i czarnej, w tej drugiej znajdziesz 12- krotnie więcej antyoksydantów i 40% więcej beta-karotenu. Posiada dużo więcej luteiny, dbającej o nasz wzrok i błonnika przyspieszającego przemianę materii. Jedyna jej wada, barwi wszystko na fioletowo.
W smaku jest identyczna z odmianą pomarańczową, choć wydaje się ciut słodsza i bardziej soczysta. Świetnie smakuje i jeszcze lepiej wygląda. Każda odmiana na talerzu mile widziana, zapraszam zatem na surówkę z czarnej marchwi z jabłkiem, imbirem i rzeżuchą.
Składniki:
3-4 fioletowe marchwie
1 jabłko
sok z małej cytryny
1 łyżeczka miodu
szczypta soli
1 łyżka oleju lnianego
rzeżucha do przybrania
- marchewkę, jabłko i imbir obrać, następnie zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki jarzynowej
- przyprawić, miodem sokiem cytryny, szczyptą soli. Podawać schłodzoną z rzeżuchą