Filo z kremem kawowym

Filo  z kremem kawowym


Phyllo with coffee cream. Zdjęcie - Filo  z kremem kawowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Każdy kęs to nadzwyczajne przeżycie dla podniebienia, płatki chrupiącego ciasta filo przełożone delikatnym, rozpływającym się w ustach kremem.
Składniki: Zdjęcie - Filo  z kremem kawowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ciasto.
2 płaty ciasta filo 20g masła 20g cukru 4 łyżeczki ziarna sezamowego 4 łyżeczki posiekanych pistacji 4 łyżeczki posiekanych migdałów, orzechów
Krem.
100g masła miękkiego 100g cukru pudru 20 ml bardzo mocnej kawy 300ml śmietany kremowej Zdjęcie - Filo  z kremem kawowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Płaty ciasta pokroić na prostokąty jednakowej wielkości. Masło stopić ,posmarować nim płaty filo i oprószyć je cukrem. Piec w temp.200stop. około 8 minut, aż ciasto będzie kruche, brązowe i chrupiące. Wyjąć i ostudzić. Na krem-ubić masło z cukrem na puszystą masę, dodać kawę. Ubić śmietanę i ostrożnie wymieszać ją z kremem kawowym. Płaty ciasta posmarować kremem i układać jeden na drugim po 5 prostokątów. Przykryć kawałkiem bez kremu. Smacznego.

Kategorie przepisów