Filet z kurczaka z salsą mango-chilli
Dzisiaj grillowy zestaw samych pyszności: filet z kurczaka z salsą mango-chili, a do tego lekka i szybka sałatka.
Do każdej z tych propozycji wykorzystałam olej Kujawski z ziołami “Pomidor, czosnek i bazylia”. Jest to kompozycja oleju rzepakowego i świeżych ziół. Dzięki temu połączeniu przygotujemy marynatę do warzyw czy mięs lub dressing do sałatek. A na nadchodzący okres grillowy sprawdzi się świetnie, dopełniając smak każdej potrawy.
Składniki na filet z kurczaka:
- 2 filety z kurczaka
- sól i pieprz
- 2-3 łyżki oleju Kujawskiego z ziołami “Pomidor, czosnek, bazylia”
Składniki na salsę mango-chilli:
- 1 dojrzałe mango (powinno mieć czerwono-żółto-zielony kolor)
- 1 papryczka chili (wedle uznania)
- sok z cytryny
- 1/2 czerwonej cebuli
- sól i pieprz
- 2 łyżki oleju Kujawskiego z ziołami “Pomidor, czosnek, bazylia”
Składniki na sałatkę i dressing:
- 2 minisałaty rzymskie
- 1 garść rukoli
- mini kulki mozzarelli
- 1/2 świeżego ogórka
- 1 garść pomidorków koktajlowych
- łyżeczka miodu
- łyżeczka musztardy
- sok z cytryny
- sól i pieprz
- olej Kujawski z ziołami “Pomidor, czosnek, bazylia”
Jak przygotować filet z kurczaka z salsą mango-chilli i sałatki:
Filety z kurczaka dopraw do smaku i posmaruj olejem Kujawskim z ziołami z każdej strony. Wrzuć na rozgrzany grill.
W czasie grillowania kurczaka przygotuj salsę mango-chili: mango pokrój w kostkę, chili i cebulę drobno posiekaj. Połącz wszystkie składniki i salsa gotowa.
Składniki na sałatkę łączymy z dressingiem.
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 30
Stopień trudności: prosty przepis