Filet z kurczaka w teriyaki
Filety z kurczaka przygotować można na wiele sposobów. Jednym z moich ulubionych smaków, jest filet z kurczaka w teriyaki. Doskonały do obiadu, idealny jako szybka ciepła kolacja lub także jako składnik szybkiej sałatki. Sprawdza się także na kanapkach.
Kurczaka w teryiaki przygotowuję na patelni, smażąc na pergaminie. Jest soczysty, jędrny i aromatyczny.
Składniki na filet z kurczaka w teriyaki:
Przygotowanie kurczaka teriyaki:
Filet z kurczaka osuszyć i przekroić na dwie pojedyncze piersi ( chyba, że kupiliście pojedyncze filety ).
Sos teriyaki wymieszać z oliwą, dodać przyprawy. Powstałą marynatą zalać filety z kurczaka i odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce.
Zamarynowane filety ponacinać z wierzchniej strony.
Na patelni położyć pergamin lub papier do pieczenia.i rozgrzać patelnię.
Na rozgrzaną patelnię, na papierze, ułożyć filety z kurczaka. Smażyć na małym ogniu około 7 minut z każdej strony.
Przed zdjęciem z patelni sprawdzić w nacięciach, czy filet dobrze się usmażył. Jeśli nie potrzymać go jeszcze chwile na patelni lub przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 stopni C.
Usmażony lub/i podpieczony filet z kurczaka odłożyć na deskę, na około 5 minut. Po tym czasie kroić w grubsze plastry.
Smacznego !
Kurczaka w teryiaki przygotowuję na patelni, smażąc na pergaminie. Jest soczysty, jędrny i aromatyczny.
Składniki na filet z kurczaka w teriyaki:
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 3 łyżki sosu teriyaki
- 2 łyżki oliwy
- 1/4 łyżeczki curry
- 1/4 łyżeczki suszonego lub świeżego rozmarynu
Przygotowanie kurczaka teriyaki:
Filet z kurczaka osuszyć i przekroić na dwie pojedyncze piersi ( chyba, że kupiliście pojedyncze filety ).
Sos teriyaki wymieszać z oliwą, dodać przyprawy. Powstałą marynatą zalać filety z kurczaka i odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce.
Zamarynowane filety ponacinać z wierzchniej strony.
Na patelni położyć pergamin lub papier do pieczenia.i rozgrzać patelnię.
Na rozgrzaną patelnię, na papierze, ułożyć filety z kurczaka. Smażyć na małym ogniu około 7 minut z każdej strony.
Przed zdjęciem z patelni sprawdzić w nacięciach, czy filet dobrze się usmażył. Jeśli nie potrzymać go jeszcze chwile na patelni lub przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 stopni C.
Usmażony lub/i podpieczony filet z kurczaka odłożyć na deskę, na około 5 minut. Po tym czasie kroić w grubsze plastry.
Smacznego !