Filet indyka w sosie dyniowym

Filet indyka w sosie dyniowym

Delikatny indyk, w sosie dyniowym z cebulą i czosnkiem. Dynia jest wydajna, tania i łatwo dostępna. Nie kumuluje  zanieczyszczeń z gleby, jest idealnym dodatkiem do potraw dla małych dzieci ? W połączeniu z delikatnym mięsem indyka, stanowi pełnowartościowy posiłek również dla starszych dzieci i dorosłych. Ostatnio polubiłam dynię piżmową, ma delikatny, orzechowo – słodki smak. Miąższ, którego nie wykorzystam, kroję w kostkę i zamrażam.

Danie nie skomplikowane, oryginalne, smaczne i lekkie ?

Zdjęcie - Filet indyka w sosie dyniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki / 4 porcje

  • 400 g mięsa z piersi indyka
  • 1/4 dyni piżmowej pokrojonej w kostkę ( u mnie mrożona )
  • 2 cebule pokrojone w kostkę
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku / kurkumy/ papryki w proszku
  • cebulka dymka do podania
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 g śmietanki do zup ( opcjonalnie )
  • olej roślinny do smażenia

Mięso z piersi indyka pokrój na cienkie i małe kotleciki. Posyp je delikatnie suszonym lubczykiem, papryką i kurkumą.

Na dużej patelni z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Kotlety ułóż ciasno na rozgrzanej patelni i smaż na małym ogniu na rumiano ( około 6 minut z jednej strony ). Obróć kotlety, przykryj patelnię i duś mięso, kolejne 6 minut.

Gotowe kotlety odłóż na talerzyk i trzymaj w cieple.

Na tą samą patelnię, daj dynię, cebulę i czosnek, dolej szklankę wody. Wszystko duś mieszając, do czasu, kiedy dynia zmięknie. Miękką dynię zmiksuj na patelni na małych obrotach lub dokładnie rozgnieć widelcem.

Dodaj do sosu mięso i wszystko duś, kolejne 20 minut na małym ogniu. W razie potrzeby, dolej jeszcze trochę wody lub śmietankę. Dopraw do smaku. Na koniec dodaj posiekaną cebulkę dymkę. Podaj z kaszą lub z ziemniakami ?

Smacznego ?

Zdjęcie - Filet indyka w sosie dyniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów