Filet drobiowy ze szparagami
- Wynik: 40
- Czas przygotowania: 20minuty
- Czas gotowania: 20minuty
Miłośnikom szparagów polecam wspaniałe danie. Jest to filet z kurczaka nadziewany szparagami i duszony w sosie, gdzie również one się znajdują. Hit pod względem smakowym i wizualnym. Zachwyci gości bo świetnie nadaje się na świąteczne danie:)
Składniki
- szparagi - 1 pęczek
- filet z kurczaka - 1 szt.
- cebula - 1 szt.
- czosnek - 1 ząbek
- śmietanka 30% - 100 ml
- olej do smażenia
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
Instrukcje
Połowę pęczka szparagów zblanszować do pożądanej miękkości.
Umyty filet z kurczaka przekroić na pół, następnie wzdłuż. Każdy plaster delikatnie rozbić, posypać solą i pieprzem. Na środku układać 3-4 szparagi. Ciasno zwinąć w roladkę i spiąć wykałaczką. Każdą porcję układać na patelni z rozgrzaną oliwą, przysmażyć na złoto z każdej strony. W trakcie smażenia dorzucić pokrojoną cebulę oraz czosnek i pokrojone pozostałe szparagi. Smażyć 3-4 min. Następnie wlać ok. 1/2 szklanki wody i dusić razem kilka minut pod przykryciem. Wlać śmietankę i dusić jeszcze chwilę, aż sos się zredukuje. Przyprawić do smaku sola i pieprzem.
Smacznego:)