Fideus a la catalana

Fideus a la  catalana

Kolejny raz miałam okazję gotować z Ireną i Andrzejem. Tym razem przygotowalismy pyszny makaron z kuchni hiszpańskiej - Fideus a la catalana. Makaron w sosie pomidorowym to niby nic nowego ale tutaj są i żeberka i chorizo i cynamon. A już rewelacyjnym dodatkiem jest pasta z orzechów i podpieczonego chleba, której ja się trochę obawiałam bo nie umiałam sobie wyobrazić tego połączenia z makaronem, ale okazało się wybitnie smaczne. Bardzo dziękuję Grumkom za kolejne wspaniałe spotkanie w wirtualnej kuchni a wszystkim polecam to danie.

Zdjęcie - Fideus a la  catalana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 80 ml oliwy z oliwek
  • 250 g żeberek wieprzowych pokrojonych na kawałki
  • 1 posiekana cebula
  • 125 g pasty pomidorowej lub passaty
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 100 g kiełbasek wieprzowych pokrojonych w plasterki
  • 100 g chorizo pokrojonej na kawałki
  • 1,5 bulionu wołowego lub z kurczaka
  • 500 g makaronu fideus lub spaghettini
  • 1 kromka chleba bez skórki
  • 50 g orzeszków np. laskowych lub migdałów
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki szafranu.                    

Na rozgrzanej oliwie podsmażyć na złoto żeberka. Dodać cebule i smażyć 5 minut. Dodać pastę pomidorową i paprykę. Smażyć kilka minut. Dodać kiełbaski, chorizo i bulion (odłożyć 2 łyżki). Zagotować. Dodać fideus (jeśli dodajemy spaghettini, to przed włożeniem do garnka należy połamać makaron na 2,5 cm kawałki) i gotować 15 minut. W międzyczasie podpiec chleb, a następnie zmiksować go na pastę z orzechami, czosnkiem, natką i cynamonem. Dodać szafran, a jeżeli pasta jest zbyt sucha, to dodać 2 łyżki zachowanego bulionu. Pastę dodać do garnka z makaronem i gotować 5 minut do zgęstnienia. Doprawić i podawać.  

Smacznego:)

Kategorie przepisów