Faszerowane cukinie
U pana Ziółko można kupić takie małe, żółte cukinie. Ja swoje wypełniłam farszem i upiekłam.
Faszerowane cukinie
cukinie
mielone mięso
cebula
czosnek
świeży groszek
świeże papryczki chilli
trochę kaparów
świeże zioła
sól, pieprz, inne przyprawy
ser halloumi
jajo
olej
Ser pokroiłam w kostkę i wymieszałam z jajem. Na oleju przesmażyłam cebulę i czosnek, dodałam mięso, groszek i chilli, a potem resztę składników. Cukinie przecięłam, wydrążyłam i wypełniłam warstwą mięsną, serem i znów warstwą mięsną. Przykryłam. Zawinęłam w papier do pieczenia i piekłam w 180 stopniach przez ok. 40 minut.
* zainspirowałam się przepisem mojej koleżanki Joanny K.