Fasolka szparagowa z cebulką curry

Fasolka szparagowa z cebulką curry

Fasolka szparagowa to świetny dodatek do obiadu. Nie wiem jak u Was, ale u nas najczęściej ląduje na talerzu taka bezpośrednio z wody, albo z dodatkiem bułki tartej z masłem.

Tym razem pokusiłam się o malutką odmianę i na obiad zjedliśmy ziemniaki, jajo sadzone, kalafiora w cieście i fasolkę z cebulką oprószoną przyprawą curry. Pysznie było!

Zdjęcie - Fasolka szparagowa z cebulką curry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • 450 g fasolki szparagowej (może być też mrożona)
  • 1-2 cebule
  • 1 łyżeczka curry
  • olej/masło
  • sól, cukier

Fasolkę gotujemy (na półtwardo) w lekko osolonym i osłodzonym wrzątku. Odcedzamy.

Cebulę kroimy w drobną kostkę.

Na patelni lub w większym rondelku rozgrzewamy minimalną ilość oleju/masła. Dodajemy cebulę i smażymy na malutkim ogniu, aż do zeszklenia. Pod koniec cebulę oprószamy przyprawą curry. Na patelnię dodajemy ugotowaną fasolkę oraz mniej więcej 1 łyżkę masła. Smażymy jeszcze chwilę, na małym ogniu, aż masło się roztopi i pokryje fasolkę.
Zdjęcie - Fasolka szparagowa z cebulką curry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Fasolka szparagowa z cebulką curry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Fasolka szparagowa z cebulką curry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów