Fasolka szparagowa z cebulką curry
Fasolka szparagowa to świetny dodatek do obiadu. Nie wiem jak u Was, ale u nas najczęściej ląduje na talerzu taka bezpośrednio z wody, albo z dodatkiem bułki tartej z masłem.
Tym razem pokusiłam się o malutką odmianę i na obiad zjedliśmy ziemniaki, jajo sadzone, kalafiora w cieście i fasolkę z cebulką oprószoną przyprawą curry. Pysznie było!
- 450 g fasolki szparagowej (może być też mrożona)
- 1-2 cebule
- 1 łyżeczka curry
- olej/masło
- sól, cukier
Fasolkę gotujemy (na półtwardo) w lekko osolonym i osłodzonym wrzątku. Odcedzamy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Na patelni lub w większym rondelku rozgrzewamy minimalną ilość oleju/masła. Dodajemy cebulę i smażymy na malutkim ogniu, aż do zeszklenia. Pod koniec cebulę oprószamy przyprawą curry. Na patelnię dodajemy ugotowaną fasolkę oraz mniej więcej 1 łyżkę masła. Smażymy jeszcze chwilę, na małym ogniu, aż masło się roztopi i pokryje fasolkę.