Fasolka na sposób toskański

Fasolka na sposób toskański

Podobno jest to ulubiona potrawa florentyńczyków, jeśli tak jest naprawdę, to wcale się nie dziwię, bo jest naprawdę pyszna! Podobno najbardziej smakuje, kiedy ugotuje się ją w glinianym garnku, muszę uwierzyć na słowo, bo takiego garnka nie posiadam. Przepis na tę pyszną fasolkę znalazłam w "Kuchni Włoskiej" wydawnictwa Bellona. Polecam, pyszności! :)

A wiecie co najpiękniej pachnie?....Czosnek podsmażany na oliwie...mmmm....

Zdjęcie - Fasolka na sposób toskaÅ„ski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

*4 zmielone ząbki czosnku

*1/3 szkl (90ml) oliwy extra vergine

*450g pomidorów

*8 liści świeżej szałwii (niestety nie miałam)

*sól i pieprz

*2 1/4 szklanki (250g) białej fasoli z puszki lub suchej namoczonej i podgotowanej

Wykonanie:

Czosnek podsmażyć na oliwie, a kiedy nabierze złocistego koloru, dodać obrane ze skórki i pokrojone pomidory, szałwię, sól i pieprz. Dusić na wolnym ogniu przez 10 minut. Gdy sos zacznie gęstnieć, dodać fasolkę i dusić jeszcze przez 15 minut. Podawać gorącą :)

Smacznego:)

Kategorie przepisów