Fasola z karczochami

Fasola z karczochami

Zdjęcie - Fasola z karczochami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Fasolę najczęściej jadamy przygotowaną po bretońsku lub w zupie. Zwłaszcza teraz jesienią mam zapotrzebowanie na tego typu dania. Gdy zobaczyłam zdjęcie fasoli z karczochami to język mi uciekał... I w sumie nic dziwnego, bo naprawdę jest wyjątkowa i pyszna:-) Przepis Nigela Slatera z książki "Jedz".
Zdjęcie - Fasola z karczochami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

  • 1 szklanka fasoli suchej (w przepisie jest 400 g fasoli drobnej z puszki),
  • karczochy w zalewie (300 g),
  • 40 g masła,
  • sok z połowy cytryny,
  • 1 szalotka,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:
Moczyć fasolę przez noc. Ugotować z odrobiną soli. Jeśli fasola jest z puszki to tylko ją odsączyć i przepłukać. Na patelni roztopić masło, dodać sok z cytryny i cebulkę. Dusić do miękkości. Dodać odsączone i pokrojone na cząstki karczochy. Chwilę smażyć i dorzucić fasolkę. Gotować do momentu aż powstanie kremowy sosik. Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie jeszcze sokiem z cytryny. Na koniec posypać natką pietruszki. I tyle:-)

Zdjęcie - Fasola z karczochami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów