Fantazyjne bułeczki
Mięciutkie , pyszne, ciekawe bułeczki, które doskonale pasują na śniadanko dla małego szkraba, ale nie tylko... Ich różne kształty sprawiają, że chce się spróbować każdego z nich (Atinko, Twój Synek miał rację!). Lepi się je bardzo prosto prawie jak plastelinkowe figurki. Miałam przy tym niezłą zabawę muszę to przynać.:) Przepis zaczerpnęłam od Dorotuś.
Składniki na 12 bułeczek:
*475g mąki pszennej chlebowej
*2 łyżki miękkiego masła
*1 łyżeczka cukru
*1 łyżeczka soli
*1 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
*275 ml wody
Oraz:
*żółtko do posmarowania bułeczek
* do posypania: sezam, mak, ziarna słonecznika, pestki dyni, kminek, sól morska, suszone zioła itp..
Wykonanie:
Wsypać do miski mąkę, dodać masło i wyrobić aż ciasto będzie przypominać kruszonkę. Wsypać sól, cukier, drożdże , a na końcu dodać ciepłą wodę. Ciasto wyrabiać około 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Zostawić do wyrośnięcia pod ściereczką na około 1 i 1/2 godziny).
Po tym czasie wyjąć na blat oprószony mąką, podzielić ciasto na 12 równych częsci i formować bułeczki:
*supełki- ciasto rozciągnąć na długość około 20 cm, zrobić supełek
*ślimaczki - ciasto rozciągnąć na dł. 20 cm, zrobić ślimaczka
*słoneczka - zrobić kuleczkę, lekko ją spłaszczyć i ponacinać brzegi
*kwiatki - ciasto podzielić na 3 kuleczki i złączyć je razem.
Tak przygotowane bułeczki rozłożyć na blasze, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut.
Po upływie tego czasu, posmarować bułeczki żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody , posypać nasionami, ziołami lub solą. Piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Smacznego :)