"Fałszywy ryż" z kalafiora

"Fałszywy ryż" z kalafiora
Zdjęcie - "Fałszywy ryż" z kalafiora - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Rozdrobnione w blederze i krótko gotowane w małej ilości wody różyczki kalafiora do złudzenia przypominają ryż, przynajmniej z wyglądu. W smaku są od ryżu stokroć smaczniejsze. Zapraszam na niskowęglowodanowy, całkowicie wegański, wegeteriański "ryż" paleo.
Dzięki krótkiemu gotowaniu kalafior jest jędrny, bardzo chrupiący i pełen dobroci.
Ze względu na zawartość składników mineralnych i witamin to bardzo cenne dla naszego zdrowia warzywo. Chroni przed rakiem i odmładza. Jako świetne źródło błonnika powoduje uczucie sytości, przy tym niskokaloryczne - zatem porządane we wszystkich dietach odchudzających. Wyjątkowo korzystny dla osób z chorobami wątroby oraz schorzeniami żołądka i jelit. Więcej przeczytasz tutaj.
Tak przygotowany kalafior rzeczywiście jest super smacznym dodatkiem do drugiego dania i spokojnie zastąpi ryż lub ziemnaki. A jak smakuje! Zaskoczy Cię cudownie ziarnistą strukturą.

Zdjęcie - "Fałszywy ryż" z kalafiora - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki na 2 porcje:

1/2 małego kalafiora (około 350 g)
50 ml wody
sól

Wykonanie:
  • kalafiora umyć i podzielić na różyczki. Resztę odkroić i zużyć np. do zupy jarzynowej lub kalafiorowej
  • rozdrobnić w malakserze lub kielichu blendera na kawałki wielkości ziaren ryżu. Najlepiej rozdrobnić kalafiora w 2 porcjach, jednocześnie kontrolując, by nie był za drobno posiekany
  • w rondlu podgrzać 50 ml wody, lekko posolić. Dodać rozdrobniony kalafior i gotować przykryty 10 minut, na średnim ogniu. Gotowy zamieszać i pozostawić kilka minut bez przykrycia by odparował. Podałam z nadziewanym filetem z kurczaka.
SMACZNEGO !

Zdjęcie - "Fałszywy ryż" z kalafiora - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów