Eton mess z pieczonym rabarbarem

Eton mess, czyli inaczej bałagan z Eton to jeden z najsłynniejszych angielskich deserów. Powstał on w Eton College, gdzie serwowano go z okazji corocznych meczów krykieta. Skąd w ogóle w nazwie wziął się bałagan? Głównie ze względu na dość nieelegancką formę podania. Deser ten nie ma być piękny, lecz szybki w przygotowaniu i smaczny. Oryginalna receptura na Eton mess zawiera ubitą tłustą śmietanę, pokruszone bezy oraz truskawki. Obecnie te ostatnie są często zastępowane innymi letnimi owocami. Ja pokusiłem się dla odmiany o rabarbar, który upiekłem w piekarniku do miękkości. Dodatkowo postanowiłem dodać do deseru odrobinę bliskowschodniego akcentu w postaci kardamonu i wody różanej. Kwaśny rabarbar świetnie współgra ze słodkim kremem i bezami, nadając mu letniej świeżości. Wydaje mi się, że ta wersja Eton mess jest nawet lepsza od oryginału. Teraz jeszcze sobie myślę, że fajnym dodatkiem mogłaby być również świeża mięta, ale wpadłem już na ten pomysł za późno. Ale Wy możecie to nadrobić. 😉

Zdjęcie - Eton mess z pieczonym rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Eton mess z pieczonym rabarbarem Łukasz Eton mess, czyli inaczej bałagan z Eton to jeden z najsłynniejszych angielskich deserów. Powstał on w Eton College, gdzie serwowano go z…
Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska

Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 15 minutCzas gotowania: 20 minut 20 minut
Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )

SKŁADNIKI

Pieczony rabarbar:

  • 4 duże łodygi rabarbaru
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki wody różanej
  • ¼ łyżeczki kardamonu

 

Dodatkowo:

  • 100 g małych bezików
  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru

PRZYGOTOWANIE

Pieczony rabarbar

  1. Rabarbar umyj i pokrój na spore kawałki. Przełóż go do naczynia żaroodpornego. Wsyp cukier oraz kardamon i wlej wodę różaną. Wymieszaj dokładnie i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C.
  2. Piecz przez około 15-20 minut, aż rabarbar stanie się miękki. Odstaw do wystudzenia.

 

Eaton mess

  1. Przed podaniem bitą śmietanę ubij z cukrem pudrem na sztywno. Bezy pokrusz.
  2. Do 4 szklanek lub pucharków nakładaj warstwowo porcję bitej śmietany, bezy i pieczonego rabarbaru. Deser możesz dodatkowo polać porcją syropu pozostałego po pieczeniu rabarbaru. Podawaj od razu.

Przepisy z tych kategorii

Gulasz ziemniaczany
2

Gulasz ziemniaczany

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Sałatka makaronowa z suszonymi pomidorami
2

Sałatka makaronowa z suszonymi…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Ciasteczka z mielonych migdałów

Ciasteczka z mielonych migdałó…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Mac’n’cheese z boczkiem i brokułami

Mac’n’cheese z boczkiem i brok…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Sezamki

Sezamki

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Wytrawne bułeczki – z fetą i suszonymi pomidorami
2

Wytrawne bułeczki – z fetą i s…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Owsianka z karmelizowanym rabarbarem

Owsianka z karmelizowanym raba…

food² food²
Food Square

Ciasto z rabarbarem
2

Ciasto z rabarbarem

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Tosty francuskie z chałki z twarożkiem i karmelizowanym rabarbarem

Tosty francuskie z chałki z tw…

food² food²
Food Square

Rabarbarowe crumble

Rabarbarowe crumble

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Proste ciasto z kruszonką, truskawkami i rabarbarem

Proste ciasto z kruszonką, tru…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Compote z rabarbaru

Compote z rabarbaru

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena