Eton mess z pieczonym rabarbarem

Eton mess, czyli inaczej bałagan z Eton to jeden z najsłynniejszych angielskich deserów. Powstał on w Eton College, gdzie serwowano go z okazji corocznych meczów krykieta. Skąd w ogóle w nazwie wziął się bałagan? Głównie ze względu na dość nieelegancką formę podania. Deser ten nie ma być piękny, lecz szybki w przygotowaniu i smaczny. Oryginalna receptura na Eton mess zawiera ubitą tłustą śmietanę, pokruszone bezy oraz truskawki. Obecnie te ostatnie są często zastępowane innymi letnimi owocami. Ja pokusiłem się dla odmiany o rabarbar, który upiekłem w piekarniku do miękkości. Dodatkowo postanowiłem dodać do deseru odrobinę bliskowschodniego akcentu w postaci kardamonu i wody różanej. Kwaśny rabarbar świetnie współgra ze słodkim kremem i bezami, nadając mu letniej świeżości. Wydaje mi się, że ta wersja Eton mess jest nawet lepsza od oryginału. Teraz jeszcze sobie myślę, że fajnym dodatkiem mogłaby być również świeża mięta, ale wpadłem już na ten pomysł za późno. Ale Wy możecie to nadrobić. 😉

Zdjęcie - Eton mess z pieczonym rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Eton mess z pieczonym rabarbarem Łukasz Eton mess, czyli inaczej bałagan z Eton to jeden z najsłynniejszych angielskich deserów. Powstał on w Eton College, gdzie serwowano go z…
Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska

Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 15 minutCzas gotowania: 20 minut 20 minut
Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )

SKŁADNIKI

Pieczony rabarbar:

  • 4 duże łodygi rabarbaru
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki wody różanej
  • ¼ łyżeczki kardamonu

 

Dodatkowo:

  • 100 g małych bezików
  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru

PRZYGOTOWANIE

Pieczony rabarbar

  1. Rabarbar umyj i pokrój na spore kawałki. Przełóż go do naczynia żaroodpornego. Wsyp cukier oraz kardamon i wlej wodę różaną. Wymieszaj dokładnie i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C.
  2. Piecz przez około 15-20 minut, aż rabarbar stanie się miękki. Odstaw do wystudzenia.

 

Eaton mess

  1. Przed podaniem bitą śmietanę ubij z cukrem pudrem na sztywno. Bezy pokrusz.
  2. Do 4 szklanek lub pucharków nakładaj warstwowo porcję bitej śmietany, bezy i pieczonego rabarbaru. Deser możesz dodatkowo polać porcją syropu pozostałego po pieczeniu rabarbaru. Podawaj od razu.

Przepisy z tych kategorii

Babeczki truskawkowe z galaretką (bez glutenu)

Babeczki truskawkowe z galaret…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Ciasto jogurtowe z rabarbarem, truskawkami i kruszonką
1

Ciasto jogurtowe z rabarbarem,…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Proste ciasto z rabarbarem

Proste ciasto z rabarbarem

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Proste ciasto z rabarbarem

Proste ciasto z rabarbarem

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Migdałowe ciasto z rabarbarem

Migdałowe ciasto z rabarbarem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Budyń czekoladowy z frużeliną wiśniową
2

Budyń czekoladowy z frużeliną…

figmara figmara
figowe smaki

Domowe Michałki bez cukru

Domowe Michałki bez cukru

Tyna Tyna
In cooking we trust

Budyń waniliowy z czarnymi porzeczkami

Budyń waniliowy z czarnymi por…

figmara figmara
figowe smaki

Wafle z galaretką
1

Wafle z galaretką

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Peanut butter cookie dough z ciecierzycy

Peanut butter cookie dough z c…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Lizaki bezowe
2

Lizaki bezowe

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy