Eton mess z pieczonym rabarbarem

Eton mess, czyli inaczej bałagan z Eton to jeden z najsłynniejszych angielskich deserów. Powstał on w Eton College, gdzie serwowano go z okazji corocznych meczów krykieta. Skąd w ogóle w nazwie wziął się bałagan? Głównie ze względu na dość nieelegancką formę podania. Deser ten nie ma być piękny, lecz szybki w przygotowaniu i smaczny. Oryginalna receptura na Eton mess zawiera ubitą tłustą śmietanę, pokruszone bezy oraz truskawki. Obecnie te ostatnie są często zastępowane innymi letnimi owocami. Ja pokusiłem się dla odmiany o rabarbar, który upiekłem w piekarniku do miękkości. Dodatkowo postanowiłem dodać do deseru odrobinę bliskowschodniego akcentu w postaci kardamonu i wody różanej. Kwaśny rabarbar świetnie współgra ze słodkim kremem i bezami, nadając mu letniej świeżości. Wydaje mi się, że ta wersja Eton mess jest nawet lepsza od oryginału. Teraz jeszcze sobie myślę, że fajnym dodatkiem mogłaby być również świeża mięta, ale wpadłem już na ten pomysł za późno. Ale Wy możecie to nadrobić. 😉

Zdjęcie - Eton mess z pieczonym rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Eton mess z pieczonym rabarbarem Łukasz Eton mess, czyli inaczej bałagan z Eton to jeden z najsłynniejszych angielskich deserów. Powstał on w Eton College, gdzie serwowano go z…
Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska

Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 15 minutCzas gotowania: 20 minut 20 minut
Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )

SKŁADNIKI

Pieczony rabarbar:

  • 4 duże łodygi rabarbaru
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki wody różanej
  • ¼ łyżeczki kardamonu

 

Dodatkowo:

  • 100 g małych bezików
  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru

PRZYGOTOWANIE

Pieczony rabarbar

  1. Rabarbar umyj i pokrój na spore kawałki. Przełóż go do naczynia żaroodpornego. Wsyp cukier oraz kardamon i wlej wodę różaną. Wymieszaj dokładnie i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C.
  2. Piecz przez około 15-20 minut, aż rabarbar stanie się miękki. Odstaw do wystudzenia.

 

Eaton mess

  1. Przed podaniem bitą śmietanę ubij z cukrem pudrem na sztywno. Bezy pokrusz.
  2. Do 4 szklanek lub pucharków nakładaj warstwowo porcję bitej śmietany, bezy i pieczonego rabarbaru. Deser możesz dodatkowo polać porcją syropu pozostałego po pieczeniu rabarbaru. Podawaj od razu.

Przepisy z tych kategorii

Fish & Chips

Fish & Chips

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Muffiny angielskie
3

Muffiny angielskie

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Lemon curd - angielski krem cytrynowy
3

Lemon curd - angielski krem cy…

food² food²
Food Square

Bułeczki scones
3

Bułeczki scones

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Falafel Scotch eggs - wegetariańskie jajka po szkocku z ciecierzycą

Falafel Scotch eggs - wegetari…

food² food²
Food Square

Jajka po szkocku
2

Jajka po szkocku

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Drop scones - szkockie naleśniki
1

Drop scones - szkockie naleśni…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Compote z rabarbaru

Compote z rabarbaru

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Hot Cross Buns – angielskie bułeczki wielkanocne
1

Hot Cross Buns – angiels…

food² food²
Food Square

Brytyjskie bułeczki scones z malinami

Brytyjskie bułeczki scones z m…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Oatcakes - szkockie krakersy owsiane (z patelni)
1

Oatcakes - szkockie krakersy o…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Scones pszenno-kukurydziane (wytrawne)
1

Scones pszenno-kukurydziane (w…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy