Ekspresowy murzynek
Dzień dobry kochani :-) Jeśli lubicie szybkie i dodatkowo pyszne ciasta, to ten przepis na ekspresowy murzynek - rewelacyjny ! będzie dla Was idealny. Robi się go podobnie jak muffiny, czyli składniki suche mieszamy osobno, mokre osobno i potem wszystko razem. Murzynek jest przepyszny, nam posmakował bardzo i na pewno będziemy go często robić. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)
Blaszka: 22X32 cm
Składniki:
- 3 jajka
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1,5 szklanki mleka 2%
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka oleju
- 4 czubate łyżki powideł lub dżemu u mnie z czarnej porzeczki"
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 1,5 łyżeczki sody
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1. Składniki suche: cukier, mąką, kakao, soda i proszek do pieczenia mieszamy w jednej misce.
2. Składniki mokre: jajka, mleko, olej i powidła mieszamy w drugiej misce. Do mokrych przesypujemy suche i mieszamy łyżką, ale tylko do połączenia się składników (nie za długo).
3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto, wyrównujemy wierzch i pieczemy w 180 stopniach około 35 - 40 minut. Do tzw. "suchego patyczka" po upieczeniu ja studziłam około 20 minut w uchylonym piekarniku a potem już normalnie.
Murzynka możemy posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową, przełożyć kremem lub powidłem. Rewelacyjnie smakuje również bez przełożenia. Smacznego :-)