Eklerki toffi z borówkami
Eklerki toffi – szybki deser na dwa kęsy!
Moje pierwsze podejście do ciasta parzonego uznaje za zakończone sukcesem ! Nie przypuszczałam nawet że ptysie czy eklerki są tak proste i szybkie do zrobienia – całość wykonania zajęła mi nie więcej niż godzinę. Jako nadzienie użyłam budyniu toffi ale można użyć innego smaku lub wypełnić ciastka ulubionym kremem lub bitą śmietaną.
Składniki: 150 ml wody 80 g miękkiego masła 10 g cukru 1 szczypta soli 120 g mąki pszennej 3 jajka 1 opakowanie budyniu o smaku toffi lub innego Borówki
Sposób wykonania:
1.W rondelku podgrzewamy mleko, pokrojone masło, cukier i sól. Doprowadzamy do wrzenia. 2. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy energicznie, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek a masa zrobi się gładka. 3. Garnek zestawiamy z ognia i studzimy. 4. Do masy dodajemy po jednym roztrzepanym jajku, bardzo dokładnie mieszając po dodaniu każdego. Mieszamy, aż masa stanie się gładka i napowietrzona. 5. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy i wyciskamy podłużne ciastka na wyłożoną papierem. 6. Pieczemy ok. 25 minut do lekkiego zarumienienia. 7. Wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki. Zostawiamy do wystygnięcia. 8. W między czasie przygotowujemy budyń według instrukcji na opakowaniu. 9. Zimne eklerki przekrajamy nożem wzdłuż (najlepiej nożem z piłką) 10. Na jedną część nakładamy lekko ciepły budyń i układamy borówki, przykrywamy drugą częścią.
*Gotowe eklerki można dodatkowo polać czekoladą