Eklerki kawowe
Jakiś czas temu pokazywałam Wam jak zrobić klasyczne eklerki, a dzisiaj mam dla Was przepis na eklerki kawowe. Nie jest to bardzo prosty przepis, ale jestem pewna że postępując krok po kroku wg tego przepisu sobie z nim poradzicie. Jeśli jeszcze nigdy nie próbowaliście eklerek kawowych to koniecznie spróbujcie!
Składniki na ciasto parzone (wg przepisu Macieja Listwana):
- 150g mąki
- 100g masła (pokrojone w kostkę)
- 125ml wody
- 125ml mleka
- porządna szczypta soli
- 15g soli
- 3-6 małych jajek
Wykonanie:
W garnku podgrzewamy masło, wodę i mleko, aż wszystko się rozpuści. Dodajemy mąkę i ściągamy z ognia, szybko mieszamy chwilkę i znowu podgrzewamy cały czas mieszając, aż powstanie nam zwarta kula ciasta odrywająca się od ścianek i dna garnka. Przekładamy masę do czystej miski i odstawiamy, aby przestygło.
Do przestygniętej masy zaczynamy dodawać jajka, po dodaniu każdego jajka miksujemy, może się okazać że użyjemy 3 jajka, a może się okazać że nawet 6. Chcemy uzyskać masę wyglądającą jak na poniższym zdjęciu.
Masę przekładamy do rękawa cukierniczego/szprycy z dużą tylką w kształcie gwiazdki lub dużą okrągłą. Wyciskamy eklery (rozmiar dowolny, jaki Wam pasuje). Eklerki pieczemy ok. 20-30 minut (w zależności od wielkości). Dobrze upieczone eklerki po wystygnięciu nie powinny być surowe i bardzo wilgotne w środku (najlepiej przekroić jedną na pół i sprawdzić).
Składniki na krem:
- ok. 600g śmietany 36% (polecam piątnicy)
- cukier puder (dodajcie wg gustu, tyle ile lubicie)
- instant espresso powder (można spróbować zastąpić rozgniecioną w moździerzu kawą rozpuszczalną w granulkach) ilość też zależy od tego jak bardzo kawowe chcecie granulki
Zaczynamy nadziewanie eklerów - rękawem cukierniczym lub po prostu przekrajamy eklerki na pół i nadziewamy (nawet łyżką).
Nadziewanie rękawem cukierniczym --> korzystamy z rękawa z niewielką okrągłą tylką (otwór ok. 5mm). Na dnie eklerki robimy dwa małe otwory nożem, wtykamy rękaw w jedną z dziurek i naciskamy rękaw tak długo, aż krem zacznie wychodzić drugą dziurką (lub jakimś innym otworem). Układamy na talerzu otworami do dołu.
Składniki na polewę:
- 2 szklanki cukru pudru
- ok. 1/4 szklanki kawy