Eggs sofrito
Dobrze jest przerwać rutynę porannego jedzenia kanapek, czy tostów i zaproponować coś atrakcyjniejszego, co przełamie nudę. Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, ale wczesna pora i pośpiech tłumią apetyt. Eggs sofrito jest potrawą lekką, lecz sycącą. Doskonale pasuje do porannej kawy, czy kakao. Sofrito można przygotować wieczorem, jeśli ktoś jest takim niepoprawnym śpiochem jak ja i rano ogranicza wysiłek do minimum. Potrzebny nam jest jeszcze czas na rozgrzanie piekarnika i kwadrans na to, by potrawa się upiekła. Do dania podajemy nachos, bo przyjemnie jest sobie trochę pochrupać. Ostre chilli uszczypie nas w gardło i można zaczynać dzień. :-)
Eggs sofrito
8 plasterków szynki z tłuszczykiem
8 jajek
pół pomarańczowej papryki
mała cebula
3 ząbki czosnku
2 pomidory z puszki
pół pęczka natki (w oryginalnym przepisie oczywiście - kolendra)
pół łyżeczki soli
ćwierć łyżeczki pieprzu
5 dag żółtego sera
chipsy nachos z dodatkiem chilli
Robimy sofrito, czyli miksujemy natkę, pokrojoną cebulę, pomidory, pokrojoną paprykę i czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem.
Dołki na muffinki smarujemy olejem. Wkładamy do środka po plasterku szynki tak, żeby końce wędliny wystawały poza brzeg. Do środka dodajemy sofrito, wbijamy po jednym dużym jajku. Posypujemy startym serem i zapiekamy przez 15 minut w 180 stopniach.
Podajemy posypane pokruszonymi nachos.
* źródło - najnowszy numer "Kuchni"