Eggs sofrito

Eggs sofrito

Dobrze jest przerwać rutynę porannego jedzenia kanapek, czy tostów i zaproponować coś atrakcyjniejszego, co przełamie nudę.  Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, ale wczesna pora i pośpiech tłumią apetyt. Eggs sofrito jest potrawą lekką, lecz sycącą. Doskonale pasuje do porannej kawy, czy kakao. Sofrito można przygotować wieczorem, jeśli ktoś jest takim niepoprawnym śpiochem jak ja i  rano ogranicza wysiłek do minimum. Potrzebny nam jest jeszcze czas na rozgrzanie piekarnika i kwadrans na to, by potrawa się upiekła. Do dania podajemy nachos, bo  przyjemnie jest sobie trochę pochrupać. Ostre chilli uszczypie nas w gardło i można zaczynać dzień. :-)

Zdjęcie - Eggs sofrito  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Eggs sofrito

8 plasterków szynki z tłuszczykiem

8 jajek

pół pomarańczowej papryki

mała cebula

3 ząbki czosnku

2 pomidory z puszki

pół pęczka natki (w oryginalnym przepisie oczywiście - kolendra)

pół łyżeczki soli

ćwierć łyżeczki pieprzu

5 dag żółtego sera

chipsy nachos z dodatkiem chilli

Robimy sofrito, czyli miksujemy natkę, pokrojoną cebulę, pomidory, pokrojoną paprykę i czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. 

Dołki na muffinki smarujemy olejem. Wkładamy do środka po plasterku szynki tak, żeby końce wędliny wystawały poza brzeg. Do środka dodajemy sofrito, wbijamy po jednym dużym jajku. Posypujemy startym serem i zapiekamy przez 15 minut w 180 stopniach.

Podajemy posypane pokruszonymi nachos.  

* źródło - najnowszy numer "Kuchni"

Zdjęcie - Eggs sofrito  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów