Dżem z morelami i lawendą
Co roku robię dżem morelowy, najprostszy, morele plus sok cytryny + cukier. W tym roku dodałam do owoców jeszcze kwiaty ekologicznej lawendy, żeby dodać im ciekawego aromatu.
Dżem z moreli
2 kg moreli
sok z 2 cytryn
ok. 300 g cukru (do smaku, w tym roku owoce same w sobie są bardzo słodkie)
torebka pektyny
kilka kwiatków świeżo zerwanej lawendy
Morele ogołoć z pestek, przekrój na ćwiartki, wsyp do płaskiego garnka z grubym dnem, zasyp cukrem odsypując troszeczkę i zostawiając na później (pół szklanki cukru zostawiam z boku by później wsypać go z pektyną). I tu uważaj z ilością, bo lepiej potem dosypać cukier, niż zrobić dżem słodszy, niż lubisz. Dodaj sok z cytryn i odstaw owoce na pół godziny, żeby morele puściły sok. Potem postaw garnek na małym ogniu i podgrzewaj, czasem mieszając, jak owoce się rozpadną wsyp pół szklanki cukru wymieszanego z pektyną i dalej gotuj dotąd aż masa będzie miała odpowiednią dla Ciebie gęstość. W międzyczasie spróbuj czy nie trzeba dosypać cukru do smaku. 2 minuty przed końcem smażenia wsyp kwiatki lawendy, wymieszaj. Dżem przekładaj do wyparzonych słoików i ustaw je do góry dnem, do ostygnięcia.