Dżem z ciemnych winogron
„Kiedy już myślałam, że sezon przetwórczy za mną, mąż przywiózł mi z działki dwa wiadra winogron i osiem dużych, dojrzałych owoców pigwy, która w tym roku po raz pierwszy u nas obrodziła. Ogółem mamy na działce ponad dwadzieścia krzewów winorośli. Większość to odmiany deserowe, a ta która najbardziej obrodziła w tym roku to Alwood, mieszaniec międzygatunkowy z USA nadający się do przerobu. Ma średniej wielkości granatowoczarne jagody z grubą skórką i miękki, lekko galaretowaty miąższ o truskawkowym posmaku. Na wino się raczej nie nadaje, musiałam więc przerobić je w inny sposób.
Trochę poszłam na łatwiznę i z większości zrobiłam kompoty ale też nieco poeksperymentowałam i zrobiłam po raz pierwszy dżem wykorzystując przy okazji bogate w pektynę pigwy. Teraz żałuję, że tak mało go zrobiłam, bo wyszedł przepyszny. Mało słodki, lekko kwaskowaty o pięknym kolorze. W przyszły roku zrobię zdecydowanie więcej”
Dżem z ciemnych winogron
Składniki na 2 słoiczki o poj. 350ml
2kg ciemnych winogron deserowych
2 owoce pigwy
sok z 1 cytryny
1 szklanka cukru
3 łyżki wody
Owoce umyć i osączyć. Z kiści winogron oderwać jagody. Przełożyć do rondla. Owoce pigwy pokroić na kawałki razem ze skórką i gniazdami nasiennymi. Dodać do winogron. Wlać 3 łyżki wody i rozgotować, a następnie przetrzeć przez sito. Do otrzymanego musu dodać sok z cytryny i gotować często mieszając aż masa zmniejszy swoją objętość o około 2/3. Dodać cukier i smażyć cały czas mieszając na średnim ogniu około 20-30 minut. Kropla dżemu wylana na zimny talerzyk powinna zastygnąć. Gorący dżem przełożyć do czystych, wyparzonych słoików i mocno zakręcić. Przykryć kocykiem i zostawić do powolnego wystygnięcia. Zimne wynieść do chłodnej piwnicy.
Smacznego :) Aronia