Dżem pomarańczowy z imbirem
Przepis na dżem pomarańczowy, idealny tych wszyst, którym pozostały do zagospodarowania pomarańcze po przygotowaniu smażonych skórek pomarańczowych.
Przygotowanie dżemu najlepiej rozłożyć na dwa dni i choć przygotowanie jest nieco rozłożone w czasie pracy przy nim naprawdę niewiele. Idealny do przekładania świątecznych tortów i innych wypieków, a i na kromce chrupiącej bułeczki smakuje wspaniale.
Składniki :
około 6 pomarańczy
3/4 szklanki ksylitolu/cukru
1,5 szklanki wody
sok z 1/2 cytryny
10 cm imbiru
Wykonanie:
- pomarańcze obrać ze skórki, ściąć widoczne, pozostałe białe albedo. Pomarańcze pokroić na mniejsze kawałki. Umieścić w rondlu, zasypać ksylitolem/cukrem, wymieszać i odstawić, by cukier się rozpuścił
- rozpocząć wysmażanie. Dodać obrany i pokrojony na mniejsze kawałki imbir. Smażyć około 30-45 minut. Zrobić przerwę, najlepiej przez noc i na drugi dzień smażyć następne 45 minut. Gdy woda odparuje, a dżem nabierze koloru i zgęstnieje jest gotowy. Przełożyć do wyparzonego słoiczka. Przechowywać w lodówce
SMACZNEGO !