
Wczesnym latem posadziłam trzy sadzonki dyni hokkaido, wszystkie wydały dziesiątki kwiatów i mimo solidnej współpracy pszczół i trzmieli, wydały tylko trzy owoce ? Była więc
orientalna zupa z dyni i
koktajl, a do jesiennych deserów przyda się aksamitna, żółta konfitura z dodatkiem imbiru i soku pomarańczowego. Dynia posiada sporo walorów odżywczych, jednak jej smak jest mało wyrazisty, dlatego w konfiturze dobrze się uzupełnia z cytrusami i imbirem. Taki mus będzie smakował z goframi i naleśnikami ?

Składniki
- 1 kg miąższu z dyni hokkaido ( 3/4 małej dyni )
- sok z 1 pomarańczy
- sok z 1/2 cytryny
- 2 cm. kawałek imbiru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki cukru
Miąższ dyni kroję w kostkę. Daję na patelnię z grubym dnem i dolewam filiżankę wody.
Dynię duszę około 15 minut. Kiedy miąższ zmięknie, rozbijam go drewnianą łyżką, dodaję cukier, sok z cytrusów, starty imbir i cynamon.
Wszystko mieszam i duszę około 20 minut, mieszając co jakiś czas. Kiedy przecier zgęstnieje i odparuje wodę, miksuję całość na gładki mus.
Gorący mus przekładam do czystych, wyparzonych słoiczków i starannie zakręcam.
Mus bez pasteryzacji przechowuję w lodówce do trzech miesięcy. Jeżeli chcemy dłużej przechować konfiturę, należy ją poddać pasteryzacji.
Konfitura jest pysznie smakuje w towarzystwie gofrów i naleśników. Smacznego ?

