Dżem dyniowo – pomarańczowy

Dżem dyniowo – pomarańczowy
Zdjęcie - Dżem dyniowo – pomarańczowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiWczesnym latem posadziłam trzy sadzonki dyni hokkaido, wszystkie wydały dziesiątki kwiatów i mimo solidnej współpracy pszczół i trzmieli, wydały tylko trzy owoce ? Była więc orientalna zupa z dyni i koktajl, a do jesiennych deserów przyda się aksamitna, żółta konfitura z dodatkiem imbiru i soku pomarańczowego. Dynia posiada sporo walorów odżywczych, jednak jej smak jest mało wyrazisty, dlatego w konfiturze dobrze się uzupełnia z cytrusami i imbirem. Taki mus będzie smakował z goframi i naleśnikami ?

Zdjęcie - Dżem dyniowo – pomarańczowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 1 kg miąższu z dyni hokkaido ( 3/4 małej dyni )
  • sok z 1 pomarańczy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 cm. kawałek imbiru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki cukru
Miąższ dyni kroję w kostkę. Daję na patelnię z grubym dnem i dolewam filiżankę wody. Dynię duszę około 15 minut. Kiedy miąższ zmięknie, rozbijam go drewnianą łyżką, dodaję cukier, sok z cytrusów, starty imbir i cynamon. Wszystko mieszam i duszę około 20 minut, mieszając co jakiś czas. Kiedy przecier zgęstnieje i odparuje wodę, miksuję całość na gładki mus. Gorący mus przekładam do czystych, wyparzonych słoiczków i starannie zakręcam. Mus bez pasteryzacji przechowuję w lodówce do trzech miesięcy. Jeżeli chcemy dłużej przechować konfiturę, należy ją poddać pasteryzacji. Konfitura jest pysznie smakuje w towarzystwie gofrów i naleśników. Smacznego ?

Zdjęcie - Dżem dyniowo – pomarańczowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Dżem dyniowo – pomarańczowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów