Dżem brzoskwiniowy
- Wynik: 240
- Czas przygotowania: 20minuty
- Czas gotowania: 3h 00 min
Dżem brzoskwiniowy to taki, do którego zawsze tęsknie. Pewnie dlatego, że nie mam własnej brzoskwinii i z tej racji mam go zawsze bardzo mało. Dżem smażę metodą tradycyjną, cukier zwykle dodaję pod sam koniec, kiedy już się dobrze wysmaży, a jego ilość zależy od naturalnej słodyczy owoców. I zwykle nie jest to duża ilość bo nie lubię zbyt słodkich dżemów.
Składniki- brzoskwinie - 3 kg
- cukier - ok. 700g
- sok z cytryny
Brzoskwinie umyć, osuszyć, obrac z pestek. Wrzucić do garnka i podlać odrobiną wody. Smażyć na bardzo małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Brzoskwinie powinny być odpowiednio zesmażone po ok. 3 godz. Wtedy dodać cukier i sok z cytryny i smażyć jeszcze ok. 15-20 min. Napełniać przygotowane słoiki, dobrze zakręcić i pasteryzować ok. 20 min.