Dyniowe fit pancakes
Mamy sezon na dynię ! Ja cieszę się ogromnie, gdyż dynię uwielbiam w każdej postaci. To takie wdzięczne warzywo, co to dobre jest w daniu wytrawnym, jak i słodkim. Zupy, sosy, ciasta, desery... pieczona, gotowana, w postaci pure... Lubię każdą wersję.
Dziś przygotowałam dla Was przepis na śniadaniowe placuszki z dyni. Dyniowe pancakes wprost krzyczą: "zjedz mnie". Ich optymistyczny kolor sprawia, że buzia zaczyna się uśmiechać, w brzuchu słychać ciche pomruki, a ślinka zaczyna cieknąć...
Dyniowe pancakes przygotujecie bardzo szybko, o ile wcześniej zrobicie dyniowe purre.
Jak zrobić dyniowe purre ?
Wystarczy upiec dynię w piekarniku, uprzednio krojąc ją na mniejsze części. Kawałki dyniu ułożyć na blasze wyłozonej papierem do pieczenia i piec w 160 stopniach C, aż zmięknie.
Gdy ostygnie, obrać ze skory i zmiksować na gładkie pure.
PRZEPIS NA DYNIOWE PANCAKES
Składniki na placuszki:
- 1/2 szklanki pure z dyni
- 1/2 szklanki maślanki
- 2 jajka
- 3 pełne łyżki mąki jaglanej
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- olej kokosowy do smażenia
- miód
- banan lub inne owoce
Przygotowanie dyniowych pancakes
1. Do miski wlać maślankę, dodać jajka i pure z dyni - wymieszać.
2. Mąkę jaglaną połączyć z proszkiem do pieczenia.
3. Sypkie składniki dodać do mokrych - dokładnie wymieszać lub zmiksować.
4. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju kokosowego. Kłaść porcję ( 1 łyżka ) ciasta, formując kształtny placuszek. Smażyć na małym ogniu około 2 minuty z każdej strony.
Dyniowe panckes podawać z ulubionymi owocami, polane odrobiną miodu.
Smacznego !