Dyniowe ciasteczka z czekoladą
Czołem zuchy!
Zazwyczaj sezon dyniowy rozpoczynam od ugotowania garnka kremowej zupy, ale tym razem postanowiłam powitać dynię na słodko - ciasteczkami. Moja ulubiona to Hokkaido. Krojąc ją bądźcie ostrożni, bo może Was potraktować z dyńki. Warto ją piec ze skórką, a potem bez przymusu zmiksować na mus, z którego można upiec jesienne ciasteczka z czekoladą.
Mam nadzieję, że spiszecie się na medal i upieczecie je w domu, bo spisałam dla Was przepis!
Dyniowe ciasteczka z czekoladą/ ok. 20 sztuk
- 150 g puree z dyni
- 100 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- jajko
- 200 g cukru trzcinowego
- 350 g mąki pszennej
- łyżeczka przyprawy korzennej "do piernika" lub cynamonu
- łyżka świeżo startej skórki z pomarańczy lub cytryny
- łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
- Masło ucieramy z puree z dyni i cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i jeszcze raz miksujemy.
- Dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z pomarańczy i przyprawę do piekarnika. Krótko miksujemy. Na koniec dodajemy kawałki gorzkiej czekolady, mieszamy.
- Z przygotowanej masy formujemy kulki, które ostrożnie spłaszczamy i umieszczamy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem.
- Ciasta pieczemy 10 minut w 200 stopniach. Następnie delikatnie przyciskamy je łyżką i przenosimy na kratkę do pieczenia. Przechowujemy w puszce lub słoiku.
Tosia