Dyniowe bułeczki cynamonowe

Dyniowe bułeczki cynamonowe

Te dyniowe bułeczki cynamonowe to moja nowa wersja znanych i lubianych skandynawskich wypieków znanych w Norwegii jako kanelsnurrer, w Danii kanelsnegl, czy w Szwecji jako kanelbullar. W zeszłym roku podzieliłem się z Wami moim ulubionym przepisem na nie. Jednakże dzisiaj mam dla Was ich specjalną dyniową wersję, która jeszcze lepiej wpisuje się w klimat jesiennego hygge.

Delikatne drożdżowe ciasto wzbogaciłem tutaj purée z pieczonej dyni Hokkaido, które sprawia, że zyskuje ono piękny pomarańczowy kolor i jest jeszcze bardziej delikatne. Moim zdaniem są nawet lepsze niż te tradycyjne. Szczególnie jeśli kochacie delikatny smak dyni w słodkich wypiekach.

Ponownie bazowałem tutaj na recepturze Clausa Meyera, zmieniając nieco proporcje ze względu na dodatek dyni. Ciasto to po wyrobieniu będzie nieco bardziej miękkie niż klasyczne, ale w tym tkwi cały sukces. Po wyrośnięciu bardzo dobrze się z nim pracuje, a dyniowe bułeczki cynamonowe wychodzą z niego niesamowicie delikatne. Do tego przepisu polecam wykorzystać dynię Hokkaido nie bez powodu – jest ona bardziej mączysta i sucha niż inne odmiany. Jednakże mimo wszystko polecam obserwować konsystencję ciasta. Powinno być miękkie, delikatne i elastyczne, ale podczas zagniatania musi odchodzić z łatwością od misy miksera. Jeśli nadal będzie się kleić, to dosypcie odrobinę mąki przed dodaniem masła.

Mam tutaj dla Was jeszcze jedną wskazówkę. Jeśli macie problem ze zmiksowaniem dyni na purée, to możecie zblendować ją razem z jajkami i po prostu dodać całość podczas wyrabiania ciasta.

W poniższym przepisie podałem również prostszy sposób formowania, w którym rozwałkowane ciasto wystarczy posmarować nadzieniem cynamonowym, złożyć na pół, pociąć na paski i nieco je skręcić, a następnie uformować w klasyczne ślimaczki. Ten sposób nie wymaga tyle wprawy, co tradycyjny, a efekt jest równie dobry. 🙂

Moje dyniowe bułeczki cynamonowe upiekłem podobnie jak kanelsnurrer w 200°C, bardzo pilnując, aby zbyt mocno się nie przypiekły. Dlatego też skróciłem czas pieczenia do 12 minut. Możecie również upiec je w 180°C przez 15 minut, aby jeszcze lepiej zachować ich pomarańczowy kolor.

Upieczone, jeszcze gorące bułeczki, posmarowałem przestudzonym syropem cukrowym z dodatkiem korzennych przypraw. Dzięki temu pięknie się błyszczą, dłużej zachowują świeżość i mają jeszcze bogatszy aromat. Gorąco polecam!

Zdjęcie - Dyniowe bułeczki cynamonowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na dyniowe bułeczki cynamonowe:

Bułeczki:

  • 350 g purée z dyni Hokkaido*
  • 2 duże jajka (rozmiar L)
  • 125 ml mleka
  • 75 g cukru
  • 15 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
  • 500 g mąki pszennej
  • 5 g soli (niecała łyżeczka)
  • 5 g mielonego kardamonu (1 łyżeczka)
  • 75 g miękkiego masła

 

Nadzienie cynamonowe:

  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 30 g cynamonu

 

  Syrop cukrowy:

  • 100 g cukru
  • 100 ml wody
  • 1 laska cynamonu
  • 3 goździki
  • 1 gwiazdka anyżu

 

Jak zrobić dyniowe bułeczki cynamonowe?

Bułeczki

  1. Do dzieży miksera wsyp mąkę, drożdże instant (świeże najpierw pokrusz), cukier, sól oraz kardamon. Krótko wymieszaj, a następnie wlej zimne mleko, dodaj purée z dyni oraz wbij jajka. Ciasto wyrabiaj przez ok. 10 minut przy pomocy haka do ciasta drożdżowego, aż będzie gładkie i elastyczne.
  2. Następnie dodaj pokrojone masło i kontynuuj wyrabianie przez kolejne 5 minut.
  3. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. 1,5 -2 godzin do wyrośnięcia.

 

  Nadzienie cynamonowe

  1. Masło ubij mikserem na puch. Kolejno dodaj cukier i cynamon i ucieraj jeszcze przez chwilę.

 

  Formowanie i pieczenie

  1. Wyrośnięte ciasto zagnieć krótko ponownie. Podziel na dwie porcje. Weź jedną porcję ciasta i rozwałkuj je na stolnicy lekko podsypanej mąką na prostokąt o wymiarach ok. 32x40 cm.
  2. Powierzchnię ciasta posmaruj równomiernie połową nadzienia cynamonowego i złóż na pół wzdłuż krótszego boku. Delikatnie dociśnij całość wałkiem.
  3. Ciasto pokrój na 16 pasków o szerokości ok. 2,5 cm i wysokości ok. 16 cm.
  4. Weź pierwszy pasek z ciasta i skręć go 5-6 razy, aby powstała spirala. Następnie uformuj z niego ciasny ślimak, układając końcówkę ciasta pod spód bułeczki.
  5. Bułeczki cynamonowe ułóż na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, zachowując kilkucentymetrowe odstępy. Czynność powtórz dla drugiej partii ciasta i ułóż je na drugiej blaszce. Gotowe bułeczki przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. W trakcie wyrastania przygotuj syrop.
  6. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Bułeczki posmaruj odrobiną wody lub mleka. Piecz przez ok. 12 minut, uważając, aby zbytnio się nie przyrumieniły. (Dwie blaszki można piec jednocześnie w termoobiegu).

 

  Syrop cukrowy

  1. Wszystkie składniki na syrop umieść w rondelku, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez kwadrans. Odstaw do wystudzenia i wyjmij przyprawy.
  2. Bułeczki posmaruj przestudzonym syropem od razu po upieczeniu i odstaw do wystudzenia.

UWAGI

*Aby otrzymać purée, upiecz pozbawioną pestek i pokrojoną na mniejsze cząstki dynię w piekarniku nagrzanym do 200°C do miękkości (około 30 minut). Dynię można zawinąć w folię aluminiową. Wtedy proces jest szybszy, a dynia nie wysycha. Następnie po wystudzeniu, zmiksuj ją na purée.

Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis? Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square Zdjęcie - Dyniowe bułeczki cynamonowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Dyniowe bułeczki cynamonowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów