Duszona młoda kapusta z kiełbasą
- Wynik: 30
- Czas przygotowania: 15 minut
- Czas gotowania: 15 minut
Kiełbasa i kapusta to zawsze genialne połączenie a jeśli do tego jest jeszcze młoda to po prostu szał podniebienia. Jednocześnie jest to bardzo proste danie. Bardzo polecam, póki kapusta się jeszcze nadaje w tej wersji.
Składniki
- młoda kapusta - 1 główka
- marchewka - 2 szt.
- cebula - 1 szt.
- koperek - 1/2 pęczka
- kiełbasa zwyczajna - 300 g
- olej do smażenia
- masło - 1 łyżka
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
Instrukcje
Kiełbasę pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć kiełbasę na rumiano z każdej strony, przełożyć na talerz.
Na ten sam talerz wrzucić pokrojoną cebulę i startą marchewkę, chwilę przesmażyć. Dodać posiekaną kapustę, przemieszać. Wlać około 1 szklanki wody, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka a większość płynu wyparuje. Dodać usmażoną wcześniej kiełbasę, posiekany koperek i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego:)