Dubajski deser z truskawkami

Pewnie większość z Was ma już dosyć tych wszystkich dubajskich słodyczy. No cóż, nie da się ukryć, że ten temat jest trochę nadmiernie eksploatowany, ale jako naczelny ambasador pistacji nie mogłem się powstrzymać, żeby nie zaprezentować Wam kolejnej propozycji, zainspirowanej tą viralową czekoladą. Tym razem w wersji sezonowej! Oto dubajski deser z truskawkami, który już teraz okrzyknięto najmodniejszym smakiem nadchodzącego lata!
Będąc niedawno w Londynie, widziałem, że Dubai Chocolate Strawberry Cup, można spotkać niemalże na każdym rogu. Serwują go cukiernie i kawiarnie w całym mieście i zupełnie mnie to nie dziwi. W końcu połączenie truskawek z czekoladą jest ponadczasowe, ale jeśli dodamy do tego jeszcze solidną porcję kremu pistacjowego oraz chrupiących nitek ciasta kataifi, to powstanie z tego coś, czemu żaden łasuch nie jest w stanie się oprzeć! A na pewno ja nie potrafiłem! 😀
Mój dubajski deser z truskawkami postanowiłem przygotować jednak nieco inaczej, inspirując się nieco popularnym brytyjskim deserem Eton mess. O ile kocham słodycze, o tyle skąpanie truskawek wyłącznie w czekoladzie i paście pistacjowej wydaje mi się nieco przytłaczające. Smakuje to dobrze przy pierwszym i drugim kęsie, lecz później czujemy wyłącznie słodycz. Dlatego też postanowiłem połączyć to z bitą śmietaną, do której dodałem tylko odrobinę cukru waniliowego (dla smaku).
A dlaczego piszę, że ten dubajski deser z truskawkami przypomina bałagan z Eton? Ponieważ w tej formie mamy również bitą śmietanę oraz świeże owoce, a chrupiącym elementem jest tutaj ciasto kataifi zamiast pokruszonej bezy. Dodatkowo cały sposób składania deseru to pełen freestyle! Do pucharków lub szklanek nakładamy z pewną dozą nonszalancji kolejne składniki, nie przejmując się zbytnio formą podania, bo i tak finalnie będzie wyglądać to świetnie! Chociaż muszę się przyznać, że mój perfekcjonizm tutaj nieco zwyciężył i samą bitą śmietanę nakładałem przy pomocy rękawa cukierniczego. Koniec końców nawet jeśli to dubajski bałagan, to niech wygląda schludnie! 😉
Składniki na Dubajski deser z truskawkami:
- ok. 500 g truskawek
- 500 ml śmietany kremówki 30-36%
- 1 łyżka cukru pudru z prawdziwą wanilią
- 150 g kremu pistacjowego dobrej jakości (polecam od Deseo)
- 25 g pasty sezamowej tahini
- 50 g gotowego smażonego ciasta kataifi (lub surowego ciasta + łyżeczka masła)
- 100 g czekolady mlecznej
Jak przygotować Dubajski deser z truskawkami?
- Truskawki umyj obierz, osusz i pokrój na połówki lub ćwiartki.
- Krem pistacjowy połącz z tahini oraz ciastem kataifi. (W przypadku surowego ciasta na patelni najpierw rozgrzej masło, a kataifi pokrój w 4-5 cm nitki. Podsmaż do złotego koloru i wystudź).
- Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno z waniliowym cukrem pudrem i przełóż do rękawa cukierniczego, aby wygodnie nakładało się krem.
- Czekoladę roztop w kąpieli wodnej lub mikrofali.
- Do pucharków nakładaj naprzemiennie: truskawki, pistacjowe nadzienie, czekoladę i bitą śmietanę. Deser finalnie możesz posypać nitkami kataifi lub siekanymi pistacjami.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis? Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square