Rogale z makiem

Rogale z makiem


Zdjęcie - Rogale z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„Dawniej można je było dostać w każdym sklepie spożywczym. Duże rogale z ciasta drożdżowego posypane po wierzchu makiem. Smakowały doskonale ze świeżym masełkiem. ”
Zdjęcie - Rogale z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Rogale z makiem
Składniki na 8 sztuk:
Ciasto: 550g mąki pszennej 25g świeżych drożdży 2 jajka 1 białko 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oliwy 4 łyżki cukru 1 łyżeczka soli
Do smarowania: 1 żółtko 2 łyżki mleka
mak do posypania rogali
Przygotuj zaczyn z pokruszonych drożdży, cukru, 1 łyżki mąki i letniego mleka. Powinien mieć konsystencję jogurtu. Wszystko dokładnie utrzyj w garnuszku i zostaw do wyrośnięcia.
Wlej do dzieży miksera letnie mleko i oliwę. Wsyp mąkę i sól. Dodaj wyrośnięty zaczyn drożdżowy i wyrób na gładkie elastyczne ciasto. Przykryj wilgotną ściereczką i zostaw do ponownego wyrośnięcia.

Gdy ciasto zwiększy dwukrotnie swoją objętość przełóż je na matę i lekko ugnieć . Podziel na pół. Każdą porcję rozwałkuj na placek o średnicy 30cm. Przekrój nożem dwukrotnie, tak aby otrzymać cztery trójkąty. Każdy trójkąt zwiń zaczynając od szerszego końca. Zawiń końcówki pod spód.
Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostaw na godzinę aby podrosły. Posmaruj rozmąconym jajkiem z mlekiem i posyp makiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 15 minut. Przełóż na kratę i wystudź.
Smacznego.


Kategorie przepisów